Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), όπως μεταδίδει το πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο “ARD” και ότι αυτή θα παρουσιαστεί μέχρι αύριο Τετάρτη. Όλα αυτά φυσικά αν οι τρεις εταίροι έρθουν πιο κοντά.

Πάντως και οι τρεις πλευρές είναι προσηλωμένες σε αυτό το στόχο και οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται σήμερα ενδεχομένως να οδηγήσουν σε συμφωνία ακόμη και πριν το βράδυ, όπως δήλωσε και ο σοσιαλδημοκράτης κύριος Κάρστεν Σνάιντερ. Συγκεκριμένα στο πρωινό μαγκαζίνο του “ARD” ανέφερε “Είμαι
αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα. Ελπίζω ότι θα τα
καταφέρουμε. Δεν θεωρώ ότι θα χρειαστούν οπωσδήποτε νυχτερινές
διαβουλεύσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων το έχουμε επεξεργαστεί εν τω
μεταξύ”. Από την πλευρά του ο κύριος Λαρς Κλίνγκμπάιλ, Γενικός Γραμματέας τους SPD δήλωσε ότι “Η βούληση να συμφωνήσουμε υπάρχει” ενώ ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις της αντιπροέδρου του CDU, κυρία Γιούλια Κλέκνερ.

Παρόλα αυτά, ακόμη κι αν οι τρεις πλευρές έρθουν σε συμφωνία, υπάρχει ένας σκόπελος, η εσωκομματική ψηφοφορία των μελών του SPD που μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες. Πέρα του ότι η διαδικασία είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η αριστερή πτέρυγα και η νεολαία του κόμματος είναι υπέρ αυτού του μεγάλου συνασπισμού, οπότε η έκβαση της ψηφοφορίας είναι αβέβαιη.