“Όραμά μου είναι να αναδείξω την Θεσσαλονίκη σε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας το 2023. Δέσμευσή μου προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες της Θεσσαλονίκης είναι πως θα εργαστώ με μεθοδικότητα προς αυτό το στόχο, ως νέος Δήμαρχος της πόλης”: σ’ αυτή την φιλόδοξη δήλωση προχώρησε ο νέος υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Νασιούλας, ξεδιπλώνοντας ένα ακόμη ορόσημο του αυτοδιοικητικού του προγράμματος.

“Ο στόχος μου για μια ανθρώπινη, πράσινη και κοινωνική Θεσσαλονίκη θα επιτευχθεί μόνον με ορμητική καινοτομία παντού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απονέμει χρηματικό βραβείο ενός εκατομμυρίου ευρώ σε μια πόλη κάθε χρονιά, στο πλαίσιο της δράσης iCapital για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας. Η δράση iCapital αποτελεί μέρος του μεγάλου χρηματοδοτικού προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020 (Horizon 2020), με συνολικό προϋπολογισμό άνω των ογδόντα δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2020. Δούλεψα χρόνια τώρα ως Αξιολογητής και Επιθεωρητής των προτάσεων χρηματοδότησης από το πρόγραμμα ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020: Θέλω να δω την Θεσσαλονίκη να κερδίζει το βραβείο αυτό – Και τους πολίτες της να ωφελούνται από τις δράσεις που θα ξεδιπλώσουμε για να αναδειχθούμε κορυφαίοι της Ευρώπης”, συνεχίζει ο Ιωάννης Νασιούλας, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας.

Και καταλήγει: “Τα τελευταία χρόνια, το Παρίσι έκτισε παραπάνω από εκατό χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα θερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας για νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις. Σήμερα, φιλοξενεί το μεγαλύτερο πάρκο νεοφυών επιχειρήσεων στον κόσμο. Πέντε τοις εκατό του δημοτικού προϋπολογισμού χρηματοδοτεί δράσεις που τις έχουν προτείνει και τις υλοποιούν πολίτες. Μια τέτοια στρατηγική οδήγησε την πόλη του Παρισιού να καταστεί πραγματική FabCity: Θα κάνω το ίδιο και αναλογικώς περισσότερα για την Θεσσαλονίκη”!

“Πιστεύω βαθιά στην οραματική αλήθεια που βρίσκεται στα λόγια του Carlos Moedas, Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία: «Τις πόλεις δεν τις ορίζουμε με το μέγεθος και τον πληθυσμό τους, αλλά από το εύρος του οραματισμού τους και την δύναμη που εμπιστεύονται στα χέρια των πολιτών τους. Μερικές πόλεις δεν φοβούνται να πειραματιστούν. Δεν φοβούνται να επιτρέψουν στους πολίτες τους να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν νέες ιδέες. Αυτές είναι οι πόλεις που ενδυναμώνουν τους πολίτες τους. Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ για να αναγνωρίσουμε τις πόλεις αυτές».

Απευθυνόμενος στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, ο νέος υποψήφιος Δήμαρχος καταλήγει: “Ποικιλία δράσεων υποστήριξης και χρηματοδότησης υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χώρες σε βαθιά διαδικασία αναμόρφωσης του αναπτυξιακού τους προτύπου, όπως η Ελλάδα, έχουν πολλά να διδαχθούν από τις καινοτόμες διοικητικές, κοινωνικές και θεσμικές καινοτομίες. Οι ελληνικές πόλεις μπορούν να αποτελέσουν τα πραγματικά εργαστήρια όπου αυτή η δημιουργική στροφή μπορεί να δοκιμαστεί στην πράξη. Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιφερειακών οικοσυστημάτων καινοτόμου, γαλάζιας, πράσινης και κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι κομβικός: αυτοί, μαζί με τον μη-κερδοσκοπικό τομέα, την Εκκλησία, τα πανεπιστήμια και τους συλλογικούς φορείς μπορούν να οικοδομήσουν θεσμικές συμμαχίες που θα εξασφαλίσουν ποιοτική χρηματοδότηση για την υλοποίηση δράσεων ανάπτυξης για όλους”.

Originally posted 2018-11-01 16:37:07.