
Την πολιτική του θέση αναπτύσσει με ανάρτησή του ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Νασιούλας, με την νέα δημοτική παράταξη “Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη“. Μεταξύ άλλων, τονίζει:
“Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των πόλεων, πρώτο μου μέλημα ως Δημάρχου της Θεσσαλονίκης θα ήταν να επισκεφτώ την πόλη των Σκοπίων και να μεταφέρω επισήμως την άποψή μου πως επείγει η ανεύρεση μιας λέξεως για το κράτος, την ιθαγένεια, την υπηκοότητα, την εθνικότητα και την γλώσσα τους που να κατάγεται από τις δικές τους γλώσσες, με διπλή εκφορά για δημόσια, γενική χρήση (erga omnes): και αλβανική και νοτιοσλβαβική – λέξη άλλη από την “Μακεδονία” ή τα όποια παράγωγά της. Όπως στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας”.
Το πλήρες κείμενο:
Δεν υπάρχει μακεδονικό Έθνος
“Η διεκδίκηση του ελληνικού ονόματος “Μακεδονία” δεν εκφράζει παρά μικρό μόνον μέρος του πληθυσμού των Σκοπίων, ίσως και λιγότερους από το μισούς πολίτες του κράτους στα βόρεια σύνορά μας. Οι περισσότεροι Σκοπιανοί έχουν κατά σειρά πλειοψηφίας: (α) αλβανική εθνική συνείδηση, (β) βουλγαρική, (γ) σλαβική. Ο Μακεδονισμός και η κατάχρηση του ελληνικού όρου “Μακεδονία” τους επιβάλλεται τις τελευταίες δεκαετίες.
Η επιμονή να τους εκμακεδονίσουν είναι ξένη προς ένα μεγάλο μέρος των πολιτών των Σκοπίων. Επιβάλλεται αυταρχικά από την κυβέρνηση και τους ξένους πάτρωνές της. Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να συμμετέχει στον βιασμό των εθνικών συνειδήσεων των Σκοπιανών γειτόνων της. Είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκρατικής νομιμοποίησης και ευρωπαϊκού δικαίου.
Η αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών στα Σκόπια θα ξεγυμνώσει την λαϊκή υποστήριξη στον βιαίως επιβαλλόμενο Μακεδονισμό. Η Ελλάδα, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και υλοποιώντας τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, οφείλει να υποστηρίξει ενεργά τον εκδημοκρατισμό των Σκοπίων, την ελευθερία του τύπου και το δικαίωμα των πολιτών στον συλλογικό αυτοπροσδιορισμό, όπως επίμονα ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την διαδικασία των προενταξιακών συνομιλιών. Οι αλβανικής, βουλγαρικής, σλαβικής, ρομά ή ελληνικής εθνικής συνείδησης πολίτες των Σκοπίων πρέπει να έχουν αμετρίαστα δικαιώματα έκφρασης και αυτοπραγμάτωσης στην δημόσια σφαίρα, περιλαμβανομένης της διεκδίκησης αυτονομίας στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής δομής του κράτους τους.
Η μή χρήση του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγων του από τα Σκόπια είναι η υπεύθυνη θέση ανθρωπιστικής, δημοκρατικής και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που υιοθετεί η πλειοψηφία των Ελλήνων, οφείλει να υλοποιήσει η Ελλάς και στην οποία υπακούει η υποψηφιότητά μου ως Δημάρχου Θεσσαλονίκης.
Η υιοθέτηση του σκοπιανού μακεδονισμού από την τωρινή ελληνική κυβέρνηση και άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις ή πρόσωπα είναι καταδικαστέα και οφείλουμε να την εμποδίσουμε πολιτικά με κάθε νόμιμο τρόπο. Αν έστω και ένα ψήγμα αναγνώρισης του σκοπιανού μακεδονισμού υιοθετηθεί από μέρους της Ελλάδος, οφείλουμε να το ανατρέψουμε άμεσα, αποφασιστικά, πλήρως και με κάθε νόμιμο μέσο.
Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των πόλεων, πρώτο μου μέλημα ως Δημάρχου της Θεσσαλονίκης θα ήταν να επισκεφτώ την πόλη των Σκοπίων και να μεταφέρω επισήμως την άποψή μου πως επείγει η ανεύρεση μιας λέξεως για το κράτος, την ιθαγένεια, την υπηκοότητα, την εθνικότητα και την γλώσσα τους που να κατάγεται από τις δικές τους γλώσσες, με διπλή εκφορά για δημόσια, γενική χρήση (erga omnes): και αλβανική και νοτιοσλβαβική – λέξη άλλη από την “Μακεδονία” ή τα όποια παράγωγά της. Όπως στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Νομίζω πως εκφράζω την πλατιά πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων υποστηρίζοντας πως η μόνη αποδεκτή και βιώσιμη συμφωνία με τα Σκόπια οφείλει να περιλαμβάνει τον όρο: “Δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος”.
* Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας [Βιογραφικό]
Originally posted 2018-09-22 08:47:39.