Ιδίως με την επιβολή της πτώχευσης το 2010 στην Ελλάδα, τα ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και τηλεοπτικά, επιδίδονται σε μια συστηματική τεχνική καταπτόησης του πλήθους: από τα πρωινά δελτία και τις οθόνες των κινητών, συνεχώς επερχόμενες καταιγίδες και καιρικά συστήματα σουβλίζουν τα μάτια και το μυαλό των πεσμένων Ελλήνων. Τα βαφτίζουν και τους δίνουν ονόματα από την αρχαία ελληνική μυθολογία, δηλαδή από κάτι μακρινό και μυστηριώδες.

Είναι μια βασική τεχνική της μαγείας, όπως την ανάλυσε ο μεγάλος πρωτεργάτης της Κοινωνιολογίας Μαρσέλ Μως: θεμελιακή πτυχή της μαγείας είναι η γλώσσα της. Απαιτείται να είναι ακατάληπτη και επιβλητική και οι μαγικές της φράσεις ή επωδοί πρέπει να επαναλαμβάνονται επίμονα. Γλώσσες πεθαμένες, ξένες ή αρχαίες είναι ιδανικές για να αντλήσει ο χειριστής το εκφραστικό του υλικό. Ακόμα περισσότερο με τις ονομασίες των καιρικών φαινομένων: τα ονόματά τους είναι ονόματα ανθρωπόμορφων υποστάσεων. Είναι δαίμονες.

Στρατηγικός στόχος του χειρισμού αυτού είναι η καταπτόηση του πλήθους. Αφ’ ενός στοχεύουν στην μαζική κατατρομοκράτηση και τον ερεθισμό του αντανακλαστικού της άμυνας, της περιφρούρησης, του υπολογισμού και του αυτοπεριορισμού.

Αφ’ ετέρου στοχεύουν στην διάλυση της αίσθησης της κοινότητας: ότι είμαστε μόνοι, ότι δεν ανήκουμε σε μια μεγαλύτερη κοινωνία, ότι δεν έχουμε πατρίδα, ότι δεν είμαστε πολλοί και ότι οι άλλοι δεν θα προστρέξουν για την στήριξη και την διάσωσή μας.

Έτσι, εμφυσούν την ιδέα του φοβισμένου πλήθους: μιας μάζας απομονωμένων μονάδων, ενός χυλού ατόμων, έρμαιου στην οργή των δαιμόνων.

Οι εικόνες, η επιβλητική μουσική, οι ονομασίες και οι περιγραφές επαναλαμβάνονται συστηματικά: το καλοκαίρι, εχθρός είναι ο καύσωνας και η πυρκαγιά – τον χειμώνα, είναι το ψύχος και ο πνιγμός.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, ιδίως οι οικογενειάρχες, είναι κύριος στόχος της ψυχοκοινωνικής αυτής στρατηγικής πειθάρχησης. Δεν θυμούνται πια πως ξεκίνησε με την εφαρμογή των Μνημονίων και της εκκαθάρισης της εθνικής περιουσίας μας στους ξένους. Και δεν συνειδητοποιούν πως εκτελείται συστηματικά από ΜΜΕ που ελέγχονται από τους νέους ιδιοκτήτες της εθνικής μας οικονομίας. Η επιμονή, η επαναληπτικότητα και η οργανωμένη διάρθρωση του χειρισμού της ψυχολογίας μας δεν τους κάνει πια εντύπωση.

Οι Έλληνες στην εποχή του αιώνιου Μνημονίου είναι κουκλάκια σουβλισμένα με καρφίτσες: τους κάνουν βουντού, για να κάθονται (αν)ήσυχοι, να κοιτούν την δουλίτσα τους και να μην ασχολούνται με άλλα.

IOANNIS NASIOULAS
Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης

Originally posted 2019-12-29 12:37:23.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.