Εκτός Ελλάδος, η έδρα του “Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος” που σχεδιάζεται να γίνει στην Θεσσαλονίκη. Αυτό αποκάλυψε ο επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη” Γιάννης Νασιούλας. Μάλιστα, δεν είναι δημοτικό ή κρατικό το Μουσείο για την μαζική δολοφονία των Ελλήνων εβραϊκού θρησκεύματος από τους Γερμανούς κατακτητές της Ελλάδος. Πρόκειται για μια ΜΚΟ με έδρα τις Βρυξέλλες…

“Θα πω ΟΧΙ στην μεθόδευση του κ. Μπουτάρη”, τονίζει σε δήλωσή του ο Γιάννης Νασιούλας. Για την απόφασή του αυτή ενημέρωσε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα με επιστολή, το κείμενο της οποίας φέρνει η Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ στην δημοσιότητα:

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,
Αγαπητέ μου Κωνσταντίνε

Στην επερχόμενη Συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου θα καταψηφίσω την πρόταση για έγκριση α) μνημονίου συνεργασίας για τη χωροθέτηση Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος σε ακίνητο της ΓΑΙΟΣΕ Α.Ε. εντός του Δήμου Θεσσαλονίκης και β) παροχή εξουσιοδότησης προς τον κ. Δήμαρχο για την υπογραφή του μνημονίου. Στην επιστολή μου αυτή, θα ήθελα να σου εκθέσω αναλυτικά τους λόγους της απόφασής μου και το ευκταίο πολιτικό όφελος για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες της Θεσσαλονίκης από την πολιτική στάση που προτείνω.

Ο εξανδραποδισμός των Ελλήνων και δη Θεσσαλονικέων εβραϊκού θρησκεύματος από τους Γερμανούς, κατά την διάρκεια της κατοχής της Ελλάδος από τους Γερμανούς, Βούλγαρους και Ιταλούς, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, καθώς και έγκλημα στο πλαίσιο στρατιωτικής κατοχής που είναι απαράγραπτο. Βαρύνει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και τους συνεργούς της, την Ιταλική Δημοκρατία και την Δημοκρατία της Βουλγαρίας. Απαράγραπτη και συνεχής είναι επίσης η υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας και των κατά τόπους Δήμων, όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης, να διεκδικούν την ηθική και υλική αποζημίωση για τα δεινά που προκάλεσαν οι Γερμανοί, Ιταλοί και Βούλγαροι κατακτητές της Ελλάδος από το 1941 ως το 1944.

Ήταν διαχρονική ευθύνη του Ελληνικού Κράτους και του Δήμου της Θεσσαλονίκης εν προκειμένω να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανέγερση μνημείων και μουσείων, καθώς και για την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τακτών εκδηλώσεων μνήμης, τόσο γι αυτό το έγκλημα των Γερμανών, που βασάνισαν, λήστεψαν και δολοφόνησαν περισσότερους από 50.000 Έλληνες εβραϊκού θρησκεύματος, όσο και για τα υπόλοιπα εγκλήματά τους στην Ελλάδα και δη στην Θεσσαλονίκη, όπως το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.

Η παρελθούσα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τον κ. Ιωάννη Μπουτάρη απεμπόλησε την υποχρέωση και το δικαίωμά της να είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης αυτός που θα αναλάβει την πρωτοβουλία και θα έχει την κυριότητα και τον έλεγχο των μνημείων, μουσείων, προγραμμάτων και εκδηλώσεων. Επέλεξε να εκχωρήσει την υποχρέωση και το δικαίωμά της σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με έδρα τις Βρυξέλλες. Αντίστοιχα, το Ελληνικό Κράτος, εξέφρασε την δέσμευσή του να εκχωρήσει στο ίδρυμα αυτό έκταση που ανήκει στην ΓΑΙΟΣΕ για την ανέγερση μουσειακού χώρου που θα φέρει τον τίτλο “Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος”. Αυτή η πολιτική επιλογή με βρίσκει στρατηγικά αντίθετο. Είναι λάθος να την συνεχίσουμε και να την δικαιώσουμε.

Θέλω ο Δήμος Θεσσαλονίκης να την ακυρώσει και να αναλάβει την ευθύνη του προς τους δολοφονημένους Έλληνες εβραϊκού θρησκεύματος και προς τους δολοφονημένους ήρωες προγόνους μας στον Χορτιάτη, στους τοίχους των εκτελέσεων, στις φυλακές και… στην πορεία από το πολεμικό μέτωπο προς τα σπίτια τους, με την λήξη των εχθροπραξιών και την συνομολόγηση ανακωχής.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης οφείλει να απαιτήσει από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Κράτος να κάνουν αυτό τους το χρέος. Κανείς μας δεν μπορεί να στερηθεί το ηθικό και πολιτικό του δικαίωμα να πρωταγωνιστήσει στην δικαίωση της μνήμης των δολοφονημένων, βιασμένων, ληστευμένων και βασανισμένων προγόνων μας από τους κατακτητές Γερμανούς, Ιταλούς και Βουλγάρους το 1941-1944. Το δικαίωμά μας στην έντιμη ιστορική μνήμη, είναι δικαίωμα της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα της Θεσσαλονίκης. Θέλουν να είναι αυτοί οι μυροφόροι και οι μυροφόρες της εθνικής μας μνήμης, που θα κηδέψουν τους νεκρούς μας στον δημόσιο χώρο.

Μετά τιμής,


Ιωάννης Νασιούλας
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης: “Ιωάννης Νασιούλας – Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη”

Εν Θεσσαλονίκη, 22 Αυγούστου 2020

Originally posted 2020-08-24 13:00:11.