Το 2020, μετά την ηχηρή εμφάνιση του Νέου Κορονοϊού 2019 στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι ιοί της γρίπης εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς από την παγκόσμια κυκλοφορία.

Μερικοί υποψιασμένοι για τις δια-κυβερνητικές μεθοδεύσεις υποπτεύονται ότι η γρίπη απλώς επαναταξινομήθηκε ως Νέος Κορονοϊός 2019. Άλλοι, ασυνάρτητα σκεπτόμενοι, ισχυρίστηκαν ότι η γρίπη περιορίστηκε δραστικά από την χρήση των γελοίων μασκών προσώπου και τον μαζικό, μακροχρόνιο εγκλεισμό των ανθρώπων.

Τί πραγματικά συμβαίνει

Όμως, η γρίπη δεν έχει επαναταξινομηθεί ως Νέος Κορονοϊός 2019 και οι ιοί της γρίπης έχουν εξαφανιστεί ακόμη και σε χώρες χωρίς μάσκες προσώπου και μαντρώματα.

Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειώσουμε πως οι ιοί της γρίπης δεν είχαν εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιδημιών και πανδημιών γρίπης, παρά τις μάσκες προσώπου, το κλείσιμο των σχολείων και την επιβολή άλλων περιοριστικών, μη φαρμακευτικών μέτρων.

Αντ ‘αυτού, οι ιοί της γρίπης έχουν απλώς εκτοπιστεί από τον πιο μολυσματικό νέο κορονοϊό.

Αυτό το φαινόμενο εκτόπισης είναι γνωστό από προηγούμενες πανδημίες γρίπης: ο ιός της γρίπης του 1918 εκτοπίστηκε από τον ιό της γρίπης του 1957, ο οποίος με τη σειρά του εκτοπίστηκε από τον ιό της γρίπης του 1968. Ο ιός της γρίπης των χοίρων του 2009 αντικατέστησε προσωρινά τους προηγούμενους ιούς της γρίπης, αλλά τελικά δεν μπόρεσε να κυριαρχήσει. Και ακόμη και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εξάπλωσης του Νέου Κορονοϊού 2019, περισσότερο μεταδοτικά στελέχη του έχουν εκτοπίσει επανειλημμένα τα παλαιότερα στελέχη, συχνά εντός εβδομάδων.

Η τελευταία μαζική εξάπλωση κορονοϊού πιστεύεται ότι εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1890 και της είχε αποδοθεί το προσωνύμιο «ρωσική γρίπη». Γι ‘αυτό δεν παρατηρήθηκε το φαινόμενο ένας κορονοϊός να εκτοπίζει ιούς της γρίπης για περισσότερο από έναν αιώνα.

Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης δεν μειώνουν τη συνολική συχνότητα εμφάνισης ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη, καθώς οι ιοί της γρίπης αντικαθίστανται, απλώς από άλλους αναπνευστικούς ιούς, συμπεριλαμβανομένων των κορονοϊών.

Αυτό είναι σημαντικό για να εκτιμήσουμε το ισοζύγιο οφέλους και βλάβης από την επιθετική εμπορική πρακτική πώλησης εμβολίων γρίπης “για την προστασία των πιο ευάλωτων”.

Γιατί όμως οι χώρες με λίγα ή καθόλου καταγεγραμμένα περιστατικά μόλυνσης από τον Νέο Κορονοϊό 2019 (οι περισσότερες από αυτές είναι νησιά) επίσης δεν έχουν γρίπη; Επειδή έκλεισαν τα σύνορά τους νωρίς. Εάν ο κορονοϊός δεν εισέλθει, οι ιοί της γρίπης – οι οποίοι γνωρίζουμε πως μετακοικούν μεταξύ του βόρειου και νότιου ημισφαιρίου – δεν θα μπουν ούτε αυτοί.

Πόση ζημία κάνει η φύση και πόση οι φαρμακευτικές;

Μια ενδιαφέρουσα και ανοιχτή ερώτηση είναι εάν ο Νέος Κορονοϊός 2019 μπορεί να εκτοπίσει μόνιμα μερικά ή όλα τα υπάρχοντα στελέχη του ιού της γρίπης. Αυτό μπορεί επιτέλους να είναι μια θετική εξέλιξη.

Μια κρίσιμη ερώτηση που αναπόδραστα ακολουθεί είναι πόσης έκτασης ζημία θα προκαλέσουν τα εμβόλια εναντίον των συμπτωμάτων ή της μόλυνσης εκ του Νέου Κορονοϊού 2019 στην ενδυνάμωση και την αύξηση της αντοχής του – ερώτηση που επίμονα αποφεύγουμε να συζητήσουμε δημοσίως για την μακροχρόνια επίδραση που είχαν τα εμβόλια εναντίον της γρίπης στην επιθετικότητα και φονικότητα του ιού της.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Originally posted 2021-02-15 11:10:26.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.