
Οι επικριτές της δυτικής στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, που ξεκίνησε τέτοιες ημέρες στις 19 Μαρτίου του 2011, επιμένουν ότι οι πλουτοπαραγωγικοί της πόροι και όχι δημοκρατικές ή ανθρωπιστικές αξίες ήταν η πραγματική ώθηση για την ισοπέδωση της χώρας από τα ΝΑΤΟϊκά βομβαρδιστικά.
Η Λιβύη του Καντάφι, παρά τον σχετικά μικρό της πληθυσμό, ήταν γνωστό ότι διαθέτει τεράστιους πόρους, ιδίως με τη μορφή αποθεμάτων πετρελαίου και οικονομικών κεφαλαίων. Είναι μέλος του ΟΠΕΚ και μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως. Παρήγατε περίπου 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πριν από τον πόλεμο, σχεδόν το 70% μέσω της κρατικής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου. Επιπλέον, το κεφάλαιο κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων της χώρας, η Λιβυκή Επενδυτική Αρχή, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους καταπιστευματοδόχους στον κόσμο, ελέγχοντας περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 56 δισ. δολαρίων , συμπεριλαμβανομένων πάνω από 100 τόνους αποθεμάτων χρυσού στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης.
Η επέμβαση του ΝΑΤΟ πολύ πιθανόν προκλήθηκε από τις προσπάθειες του Καντάφι να δημιουργήσει μια ενοποιημένη ομοσπονδία αφρικανικών κρατών, που θα χρησιμοποιούσε το νόμισμα του χρυσού δηναρίου και θα απαιτούσε από τους ξένους εισαγωγείς αφρικανικού πετρελαίου να πληρώνουν σε χρυσό. Παρά τη δήθεν αντίθεσή της στην επέμβαση του ΝΑΤΟ, η Ρωσία απέσχε από την ψηφοφορία επί του ψηφίσματος 1973 αντί να ασκήσει το δικαίωμα βέτο ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τέσσερα άλλα ισχυρά έθνη απέφυγαν επίσης από την ψηφοφορία – η Ινδία, η Κίνα, η Γερμανία και η Βραζιλία – αλλά από αυτή την ομάδα, μόνο η Κίνα έχει το δικαίωμα βέτο.
Η Ελλάδα του κυρίου Γιώργου Παπανδρέου έλαβε ενεργά και καθοριστικά μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που βύθισαν την Λιβύη στο χάος, κατέστρεψαν την δημόσια και παραγωγική υποδομή της και έσυραν τον λιβυκό λαό στην υποδούλωση στους ξένους. Η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ του Πολεμικού Ναυτικού περιπολούσε στα χωρικά ύδατα της Λιβύης στο πλαίσιο του ναυτικού αποκλεισμού. Ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και ορισμένα κατασκοπευτικά Embraer 145 AEW&C έλαβαν επίσης μέρος. Χρησιμοποιήθηκαν για τους βομβαρδισμούς οι βάσεις της Σούδας και του Αράξου.
Originally posted 2018-03-22 10:58:28.