Στις 14 Δεκεμβρίου 2017 με πρωτοβουλία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Συνδέσμου της Ελληνικής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί η “Γιορτή του Ελληνικού Οίνου” στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας. Η ανακοίνωση έρχεται μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης στα Σκόπια κ. Γιάννη Μπουτάρη, όπου και αποκάλεσε το κράτος αυτό “Μακεδονία”, όπως έχει ξανακάνει στο παρελθόν. Επανέλαβε έτσι κάτι που έχει αποδοκιμαστεί ευρέως, αξιοποιείται με κάθε ευκαιρία από τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ των Σκοπίων και προσφέρει κακές υπηρεσίες στο έργο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Μπουτάρης είναι γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο της οινοποιίας και η εκδήλωση για τον ελληνικό οίνο στα Σκόπια έρχεται ως συνέχεια παρόμοιων πρωτοβουλιών που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν σημαντικοί εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου και ειδικότερα του κλάδου της οινοποιίας. Μεγάλη αναμένεται να είναι και η παρουσία σημαντικών προσώπων από το χώρο της πολιτικής και της διπλωματίας.

Παρά την αστάθεια που προκαλεί στις διμερείς σχέσεις το ζήτημα της ονομασίας της χώρας, οι ελληνικές επιχειρήσεις διαδραματίζουν έναν πολύ ισχυρό οικονομικό ρόλο. Η Ελλάδα μαζί με την Γερμανία και την Μεγάλη Βρετανία συμπεριλαμβάνεται σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό Capital της FYROM στους τρεις σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους. Είναι γνωστό πως στις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας της χώρας, απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Μάλιστα τρεις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων βραβεύτηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας της χώρας για το έργο τους σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης, μεταξύ των οποίων στους τομείς της εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες και στον τομέα της κυκλοφοριακής αγωγής.

Σημαντική όμως κρίνεται και από τα στοιχεία των ελληνικών υπηρεσιών η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων προς τη γειτονική χώρα, καθώς και η αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα. Είναι προφανές πως μία θετική εξέλιξη για την ονομασία της ΠΓΔΜ, του έθνους και της γλώσσας της θα λειτουργήσει ακόμη πιο παραγωγικά και για τις δύο πλευρές. Η νέα κυβέρνηση της FYROM θέλει να εμφανίζεται διαλλακτικότερη ως προς την ανιστόρητη και εχθρική επιμονή για το όνομα “Μακεδονία” και “Μακεδόνες”, χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί κάποια ουσιαστική πρόοδος στο ζήτημα, τέτοια που να αίρει τις υποψίες πως απλώς ελίσσεται υστερόβουλα.

Οι πολιτικοί των Σκοπίων αξιοποιούν τις μικρονοϊκές ή παρεξηγήσιμες συμπεριφορές Ελλήνων αξιωματούχων είτε για το στενά οικονομικό τους συμφέρον, ή για να αθροίζουν τεκμήρια αξιοποιήσιμα στον διπλωματικό αγώνα διεκδίκησης εις βάρος της Ελλάδος και των Ελλήνων. Στο παρελθόν, δραστηριότητα Ελλήνων εντεταλμένων στα Σκόπια ενδύθηκε το χαρακτήρα της ανάπτυξης των ελληνο-σκοπιανών οικονομικών δεσμών, όπως επί υπουργίας κ. Γιώργου Παπανδρέου, με απεσταλμένο του τον κύριο Άλεξ Ρόντο. Πλήθος ερωτημάτων έχουν μείνει αναπάντητα από εκείνη την εποχή και οι έρευνες στα πεπραγμένα του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν μόνον κατάτι διαφωτίσει την κοινή γνώμη για το πλαίσιο στο οποίο τέτοια δραστηριότητα λάμβανε χώρα.

Originally posted 2017-11-26 11:15:24.