Το καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε παγκόσμιο ηγέτη της “καθαρής” αυτοκίνησης έγινε σήμερα στις Βρυξέλλες. Ως το 2030, οι ρύποι διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 40%. Με την αφορμή της διεθνούς συνόδου για το κλίμα, στην Βόννη, η Κομισιόν δείχνει πως ηγείται δια του παραδείγματος.

“Θέλω η Ευρώπη να γίνει η ηγέτιδα δύναμη στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής”, δήλωσε οραματικά ο Πρόεδρος Γιούνκερ και το κενό που ήδη αφήνουν οι ΗΠΑ προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για καινοτομία και ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών ρύπων: παραφράζοντας αιχμηρά το μότο του Προέδρου Τραμπ, συνέχισε: “Η Ευρώπη οφείλει να διασφαλίσει πως θα κάνουμε τον πλανήτη μας ξανά μεγάλο (“make our planet great again”).

Με το Πακέτο για την Καθαρή Κινητικότητα (Clean Mobility Package), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισέρχεται στο μεγάλο διεθνές παιχνίδι με αξιώσεις έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας. Τίθενται φιλόδοξοι στόχοι, αλλά υπάρχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (“Ταμείο Γιούνκερ”) για να τους στηρίξει χρηματοδοτικά:

  1. Νέοι στόχοι για μείωση του διοξειδίου του άνθρακα για το 2025 και το 2030.
  2. Νέα ρύθμιση με την Οδηγία για τα Καθαρά Οχήματα, ώστε να προωθηθούν καινοτομίες στους δημόσιους διαγωνισμούς, να ενισχυθεί η ζήτηση οικολογικών αυτοκινήτων και να στηριχθούν οι νέες τεχνολογίες.
  3. Νέο σχέδιο δρασής και χρηματοδοτήσεων για την δι-ευρωπαϊκή ανάπτυξη εναλλακτικών υποδομών καυσίμων.
  4. Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, για τις συνδυασμένες μεταφορές (φορτηγά, τραίνα, πλοία, αεροπλάνα).
  5. Οδηγία για τις Υπηρεσίες Μεταφοράς Επιβατών, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη υπεραστικών μετακινήσεων μεγάλων αποστάσεων και να ενισχυθεί η χρήση εναλλακτικών στο αυτοκίνητο λύσεων, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την μόλυνση και την ακρίβεια των καυσίμων που πλήττει τους φτωχότερους.
  6. Πρωτοβουλία για τις μπαταρίες, ώστε να αναπτυχθεί η εγχώρια ευρωπαϊκή βιομηχανία, παραγωγή και εργασία στον τομέα αυτό.

Τόσο το “Ταμείο Γιούνκερ”, όσο και οι υπόλοιπες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκουν την Ελλάδα σε μια καμπή απόλυτης ανάγκης για στρατηγικές επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, την βιοτεχνία και βιομηχανία. Τί κάνουμε για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες αυτές;