
Ευθέως επικριτικός προς τον κύριο Γιώργο Παπανδρέου εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τον Μιχάλη Τσιντσίνη, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος από το 2008 ως το 2014 κύριος Γεώργιος Προβόπουλος.
Αποδομεί την υποκριτική έκπληξη όσων διαφήμισαν ως αποκάλυψη την Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2009, που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των δημοσιονομικών: “Συγγνώμη, στις 9 Οκτωβρίου 2009 πήγα στο υπουργείο Οικονομικών και δήλωσα on camera την ουσία αυτής της έκθεσης: Είπα ότι το ταμειακό έλλειμμα ήταν 10% και όδευε προς το 12%. Πού είναι λοιπόν η αποκάλυψη“;
Δηλώνει πως θορυβήθηκε αρχικά τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν πτώχευσε η Λήμαν Μπράδερς στις ΗΠΑ: “Μετά τη Lehman, η συνειδητοποίηση του ρίσκου, έκανε τις αγορές να ψάχνουν ποια χώρα είναι σοβαρή και ποια δεν είναι. Τους πρώτους μήνες του 2009 τα σπρεντ είχαν φτάσει 350“, θυμάται.
Η Κυβέρνηση του κυρίου Κώστα Καραμανλή είχε πλήρη εικόνα των εξαιρετικά αρνητικών δυναμικών του εθνικού χρέους, που ως το 2060 εκτιμείτο πως θα άγγιζε το 800% του ΑΕΠ: “Το ήξερε. Ολος ο κόσμος το ήξερε. Με κατηγόρησαν ότι το κρύψαμε. Μα, από τότε η έκθεση είχε αναρτηθεί στο site του Ταμείου. Και λοιπόν; Το πρόσεξε κανείς; Ολοι είχαν επαναπαυθεί στο βολικό σενάριο ότι η χώρα θα απολάμβανε χαμηλά επιτόκια εσαεί. Αυτό ήταν το όνειρο που λιγάκι τους χάλασα“.
Σε τοποθέτηση του δημοσιογράφου πως “Πρώτη φορά μιλάτε δημοσίως για διψήφιο έλλειμμα ανήμερα τις εκλογές, στις 4 Οκτωβρίου 2009, στην Κωνσταντινούπολη”, ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τραπέζης απαντά: “Δεν μπορείς να κάνεις πρόβλεψη (για το έλλειμμα), ας πούμε, στις αρχές του έτους, γιατί δεν ξέρεις τί πολιτικές θα ακολουθηθούν. Ούτε και στα μέσα της χρονιάς. (…) το πού θα πάει το έλλειμμα στο τέλος της χρονιάς η τράπεζα δεν το ξέρει. Η ΤτΕ ξέρει το ταμειακό έλλειμμα του κράτους γιατί είναι ο ταμίας του – το κράτος εισπράττει και πληρώνει μέσω της κεντρικής τράπεζας. Δεν ξέρει, όμως, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Δεν ξέρει τους λογαριασμούς των ΟΤΑ ή των ασφαλιστικών ταμείων“.
Και η συζήτηση με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Τσιντσίνη έρχεται στο εξαιρετικά κρίσιμο ερώτημα: ποιοί ενημερώθηκαν τότε. Η απάντηση του κυρίου Προβόπουλου είναι ευθεία: “Ολοι ενημερώθηκαν. Αλλά εγώ θέλω να το ρωτήσω το εξής –που είναι και το παράπονό μου, επειδή δεν το ρωτάει κανείς. Στην Ελλάδα ποιος ξέρει το έλλειμμα; Μόνο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος; Είναι αστείο να το λέμε αυτό. Το έλλειμμα το ξέρει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – τριακόσιοι άνθρωποι. Η στατιστική αρχή – άλλοι διακόσιοι. Η ΤτΕ, το ένα κομμάτι το ταμειακό – άλλα πενήντα στελέχη. Και ρωτώ εγώ: Στην ομάδα του Παπανδρέου ήταν τότε πρόσωπα με μεγάλη πείρα στα υπουργεία και στις τράπεζες. Αυτοί δεν ήξεραν πού πήγαινε το έλλειμμα; Κι αν δεν ήξεραν, πώς ο Παπανδρέου μιλούσε τότε ως αντιπολίτευση για εκτροχιασμό; Από πού το έβγαζε; Κι αφού μιλούσε για εκτροχιασμό, όλοι αυτοί οι άνθρωποι συμβούλευσαν τον Παπανδρέου να κάνει τελικά ένα πρόγραμμα λάθος, με επεκτατική δημοσιονομική πολιτική“;
Και συνεχίζει εξιστορώντας την συνάντηση της 2ας Σεπτεμβρίου με τον Πρωθυπουργό κύριο Κώστα Καραμανλή και της 8ης, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κύριο Γιώργο Παπανδρέου: “(Τους είπα) ποιο ήταν το έλλειμμα με βάση στοιχεία Ιουλίου – δεν θυμάμαι αν είχαμε και του Αυγούστου. Ηταν 8% στο οκτάμηνο”. Η αντίδραση του κυρίου Παπανδρέου, αφοπλιστική: “Ειδικά με τον Παπανδρέου ήταν… «πάμε στο επόμενο θέμα, στην πράσινη ανάπτυξη». Ομως, εγώ τα έλεγα και δημοσίως. Στις 18 Σεπτεμβρίου βγήκε το δελτίο οικονομικής συγκυρίας από το οποίο προέκυπτε ότι το ταμειακό έλλειμμα του οκταμήνου ήταν 8%. Πάρε τις εφημερίδες της 19ης Σεπτεμβρίου. Είχαν πρώτο θέμα «Δημοσιονομικός εκτροχιασμός». Δώδεκα ημέρες πριν από τις εκλογές. Ολοι ήξεραν, αλλά δεν ήθελαν να ακούσουν. Τους χαλούσε το πάρτι. Και ειδικά στην τότε αντιπολίτευση που έταζε”.
Η τραγική κατακλείδα αυτού του μέρους της συνέντευξης του κυρίου Προβόπουλου φέρνει ξανά στην επιφάνεια την πολιτική τοποθέτηση που προτιμήθηκε από την πλειοψηφία των Ελλήνων και οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης του κυρίου Κώστα Καραμανλή: “Ολοι έλεγαν ότι η νέα κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να αρχίσει να μαζεύει. Δεν μάζεψε. Ξόδευε κι άλλο. Οταν επισκέφθηκα στις 9 Οκτωβρίου τον νέο υπουργό Οικονομικών, είπα ότι το ταμειακό έλλειμμα ήταν 10% και με τη φόρα που είχαν τα πράγματα, αν δεν λαμβάνονταν σοβαρά και επείγοντα μέτρα, το έλλειμμα θα ξεπερνούσε το 12%. Τέτοια μέτρα δεν ελήφθησαν. Γι’ αυτό και άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν τα σπρεντ“.
Ο κύριος Προβόπουλος εκτιμά πως αν είχαν λεφθεί σοβαρά μέτρα, η χώρα θα μπορούσε να δανείζεται για κάποιο διάστημα ακόμη. Αλλά πως δεν θα αποφεύγαμε εντέλει το μνημόνιο. Μας λέει πως η EUROSTAT, όταν ήρθε “ίσως το παράκανε”.
Originally posted 2018-01-29 19:45:57.