Σκέφτηκα να ξεκινήσω μια αναμφίβολα πρωτότυπη έρευνα με κεντρικό ερώτημα: “Πόσες και τί είδους αναρτήσεις κάνουν οι ψηφιακές εφημερίδες για τον όρο ‘Βόρεια Μακεδονία”;

grecobooks-only.png

Αρχή κάνω από την πρόσφατα επανακυκλοφορούσα Εφημερίδα Μακεδονία. Πληκτρολόγησα “Βόρεια Μακεδονία” στο κομβίο της αναζήτησης που υπάρχει στον ψηφιακό της ιστότοπο. Μου έβγαλε ούτε λίγο ούτε πολύ 25 άρθρα στις κατηγορίες Οικονομία, Διεθνή, Κοινωνία, Πολιτική, Αθλητισμός.

Η Εφημερίδα Μακεδονία φροντίζει ώστε οι αναγνώστες της να αναδεχθούν και να συνηθίσουν την ονομασία των Σκοπίων ως “Βόρεια Μακεδονία” κατά τις πρόνοιες της άκυρης Συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ. Δεν την διαβάζω και δεν έχω κάνει Like στην σελίδα τους στο Facebook, γιατί με ενοχλεί που ταυτίζονται με την πολιτική γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη.

Επιπλέον, με ξενίζει ιδιαίτερα που οι ιδιοκτήτες έχουν επιλέξει να αναβιώσουν μια ιστορική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης με το εβληματικό ελληνικό όνομα της Μακεδονίας για να υπηρετήσουν τέτοιους πολιτικούς σκοπούς. Στο πλαίσιο της ελευθεροτυπίας οφείλουν να δεχθούν και αυτήν μου την κριτική: έχουν δικαίωμα να γράφουν ό,τι θέλουν, ακόμη και αν ταυτίζεται με πολιτικές που δεν εκφράζουν την πλατιά πλειοψηφία του ελληνικού λαού και έλκουν την καθέτως αρνητική κριτική και την απόρριψη.

Η Εφημερίδα Μακεδονία επανακυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2018, μέσα στο χειρισμό για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στο συλλογικό υποσυνείδητο του ελληνικού λαού και εν όψει των εκλογών που έφεραν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εξουσία: για να σεβαστεί και να εφαρμόζει με θέρμη την συμφωνία που εκχώρησε το όνομα της Μακεδονίας στους εχθρούς μας και για να υποκαταστήσει τον φθίνοντα και μεταναστεύοντα ελληνικό πληθυσμό από νομιμοποιούμενους λαθρομετανάστες και αθρόα χαρακτηριζόμενους ως πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Η Εφημερίδα Μακεδονία χαρακτηρίζει με πρόσφατο άρθρο της τις δύο αυτές παραπάνω θέσεις μου ως “ακροδεξιό παραλήρημα”. Η αντίδρασή μου είναι η εντεινόμενη καχυποψία μου απέναντί στην πολιτική που εξυπηρετεί και η απόρριψη της ανάγνωσής της.


IOANNIS NASIOULAS

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης

Originally posted 2019-12-18 20:35:18.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.