Χαράματα Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου 2018 και ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι προβάλλει την εκπομπή “Ιστορίες” με τον δημοσιογράφο Τάσσο Τέλλογλου. Ακούω με απογοήτευση να αναφέρει την Βόρειο Ήπειρο ως “Νότιο Αλβανία” και την ελληνική μειονότητα ως “ελληνόφωνη κοινότητα” της Αλβανίας. Αν δεν άκουσα σωστά ή κάτι μου ξέφυγε, ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη που εγείρω το θέμα με το άρθρο μου αυτό.

Το θέμα της εκπομπής ήταν πολύ ενδιαφέρον: οι πεσόντες Έλληνες στρατιώτες του ελληνο-ιταλικού πολέμου στο μέτωπο της Αλβανίας και η ανάσυρση των σωρών τους για την πρέπουσα ταφή δεκάδες χρόνια μετά το Έπος του 1940. Το ενδιαφέρον του σταθμού και του δημοσιογράφου υπήρξε διαχρονικά μεγάλο. Η ανάδειξη του θέματος αξίζει συγχαρητηρίων. Όμως, θα ήθελα να πω σε όλους πως ο τόπος και οι άνθρωποι στους οποίους αναφέρεται έχουν ταυτότητα: η γη λέγεται Βόρειος Ήπειρος και οι αγκαλιές που δέχθηκαν τους πεσόντες παππούδες μας ήταν ελληνικές, αυτές των Βορειοηπειρωτών Ελλήνων. Γιατί αποσιωπούνται; Απορώ.

Αριστερά και δεξιά από τον Έλληνα Άγνωστο Στρατιώτη χαράχθηκαν οι τραγικοί στίχοι:

“Μια κλίνη κενή φέρεται εστρωμένη των αφανών” (Έχουν ένα κρεβάτι κενό, στρωμένο για όσους πεσόντες δεν στάθηκε δυνατόν να αναγνωριστούν στο πεδίο της μάχης)

“Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος” (Για τους άνδρες που έχουν διακριθεί, κάθε τόπος είναι φιλόξενος τάφος)

Η μετάφραση, όσο άγαρμπη, είναι δική μου – Αλλά, η συγκίνηση και η ευαισθησία για την αιώνια μνήμη των Ελλήνων του ΌΧΙ είναι εθνικό κτήμα.

Αθάνατοι

Originally posted 2018-02-14 01:46:45.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.