Ο Τομέας Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ σας προσκαλεί στη διάλεξη με θέμα “Wastewater Treatment in the 21st Century: Challenges and Opportunities”, από τον Ομότιμο Καθηγητή του University of California at Davis και Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ
Dr. George Tchobanoglous.

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018, 12:00

Αίθουσα Διαλέξεων του 1ου ορόφου του Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος

O καθηγητής George Tchobanoglous γεννήθηκε το 1935 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με καταγωγή από το Σουφλί του Έβρου. Καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη του G. Tchobanoglous ήταν η υποτροφία που πήρε ως απόφοιτος του Λυκείου του Patterson, για να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στο University of the Pacific. Το 1969 πήρε το διδακτορικό του στην Περιβαλλοντική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Stanford, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Davis των ΗΠΑ, επί 24 συναπτά έτη (1970-1994).

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίηση τους, τη διαχείριση και επεξεργασία των στερεών αποβλήτων, την ποιότητα νερών καθώς και την επαναχρησιμοποίηση νερού για άμεση χρήση. Στην κατεύθυνση αυτή έχει συγγράψει ή συμμετάσχει στη συγγραφή σε περισσότερες από 575 επιστημονικές δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένων 23 διδακτικών εγχειριδίων, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί από φοιτητές σε περισσότερα από 225 Πανεπιστήμια του κόσμου, μεταξύ αυτών και του ΑΠΘ. Τα βιβλία του είναι γνωστά για την γεφύρωση του χάσματος της πράξης με την θεωρία, των απαιτήσεων του μελετητή-κατασκευαστή μηχανικού και του ακαδημαϊκού μηχανικού. Ταυτόχρονα ο Dr. G. Tchobanoglous έχει δώσει πάνω από 560 ομιλίες παγκοσμίως στα αντικείμενα αυτά, με συμμετοχή σε περισσότερα από 300 συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής. Αρκετά από αυτά τα διεθνή συνέδρια έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα. Τώρα είναι ομότιμος καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Davis, και συνεχίζει να εκτελεί χρέη συμβούλου σε πάνω από 150 δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, εντός και εκτός των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενασχόληση του με το θέμα της επαναχρησιμοποίησης του νερού ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1960, με τη διδακτορική του διατριβή, στο Πανεπιστήμιο του Stanford το 1968, που είχε ως θέμα «Η διήθηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων για την επαναχρησιμοποίηση τους». Ακολούθησε πλήθος συγγραμμάτων με θέματα “Reclamation of Wastewater in the United States”, “Water for Tomorrow”, “The Indirect Cycle of Water Reuse”. Το βιβλίο “Wastewater Engineering: Treatment and Resource Recovery” (Metcalf & Eddy), ήδη στην 5η έκδοσή του (2014), μεταφρασμένο και στα Ελληνικά, πρωτοκυκλοφόρησε το 1971, πριν ακόμα και από το Clean Water Act (CWA) που θεσπίστηκε από το US-EPA το 1972. Αυτό το βιβλίο απετέλεσε ένα από τα πρώτα συγγράμματα που συνέβαλαν στη μόρφωση των φοιτητών και επιμόρφωση των ειδικών σε θέματα περιβαλλοντικής μηχανικής. Παρόμοια και η πρώτη έκδοση τού “Solid Wastes – Engineering Principles and Management Issues” (McGraw-Hill) του 1977 ήταν πρωτοποριακή, γιατί εισήγαγε τις βασικές αρχές της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων. Άλλοι τίτλοι βιβλίων στα οποία συμμετείχε: “Water Reuse: Issues, Technologies, and Applications” (2007), “The Opportunities and Economics of Direct Potable Reuse” (2014).

O Dr. G. Tchobanoglous ήταν ένας από τους βασικούς συγγραφείς των Οδηγιών για την απολύμανση του πόσιμου και επαναχρησιμοποιημένου νερού με υπεριώδη ακτινοβολία, τις οποίες εξέδωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό (NWRI) των ΗΠΑ το 2000, και έλαβε μέρος στη συνέχεια και στις νεότερες εκδόσεις του 2003 και 2012.

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ακαδημαϊκή του καριέρα ήταν το 2015 που προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην επιτροπή που προετοίμασε το κείμενο για το “Framework for Direct

Potable Reuse”, ενώ το 2016 απετέλεσε έναν από τους κύριους ερευνητές στην έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για το Νερό (NWRI) των ΗΠΑ “Potable Reuse Research
Compilation: Synthesis of Findings”.

Στη μακρά σταδιοδρομία του διετέλεσε μέλος και πρόεδρος διάφορων επιστημονικών οργανισμών των ΗΠΑ, και έχει παραλάβει πολλά βραβεία και μετάλλια για την ακαδημαϊκή προσφορά του. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Καθηγητών Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Επιστήμης (AEESP), το 2003 παρέλαβε τον τιμητικό τίτλο Clarke Prize από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό (NWRI) των ΗΠΑ, ενώ το 2004 έλαβε το Βραβείο Διακεκριμένης Προσφοράς για την Έρευνα και την Εκπαίδευση στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων, από το Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας Απορριμάτων-Ενέργειας, και συγχρόνως έγινε μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ. Το 2007 του απονεμήθηκε το μετάλλιο Frederick George Pohland, από την Αμερικάνικη Ακαδημία Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΑΑΕΕ) και την Ένωση Καθηγητών Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Επιστήμης (AEESP). Από το 2011 είναι επίτιμο μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, τίτλος που απoνεμήθηκε για πρώτη φορά. Το 2016, έλαβε το Βραβείο Simon W. Freese Περιβαλλοντικής Μηχανικής από την Ένωση Πολιτικών Μηχανικών των ΗΠΑ (ASCE).

 

Originally posted 2018-06-11 09:39:39.