Διάσταση απόψεων μεταξύ Μ. Βρετανίας και ΕΕ για την ολοκλήρωση του Brexit

“Χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις του Brexit”, τονίστηκε από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο αναφορικά με το κόστος του “διαζυγίου” όσο και για το θέμα της Βορείου Ιρλανδίας. Η κυρία Τερέζα Μέι προσπάθησε να πείσει τους εταίρους της ότι η πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας θα εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ωστόσο, το Λονδίνο αποδέχεται υποχρεώσεις της τάξεως των 20 δις έναντι των 80 που είναι μεσοσταθμικά οι απαιτήσεις της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου για τα κοινωνικά δικαιώματα, η ΕΕ δια του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας, ανακοίνωσε πως η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων μπορεί να παραταθεί. Από την πλευρά της Βρετανίας φαίνεται πως η κυρία Μέι θα επιθυμούσε διετή παράταση για την καταληκτική ημερομηνία του Brexit που αρχικά ορίστηκε για το Μάρτη του 19, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στην μετά Brexit εποχή. Όμως η ΕΕ δεν επιθυμεί παράταση, αν δεν ικανοποιηθούν οι οικονομικές διαφορές από την βρετανική πλευρά.

Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της οριστικοποίησης των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Μεγάλης Βρετανίας, μέσα από ειδικό καθεστώς. Και στον τομέα όμως αυτό η ΕΕ παρουσιάζει μία άκαμπτη στάση που θα αλλάξει μόνον αν ικανοποιηθούν στο έπακρο οι οικονομικές προϋποθέσεις ολοκλήρωσης του Brexit. Πολλοί ερμηνεύουν ποικιλοτρόπως τη στάση της ΕΕ. Ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμβιβαστεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Βρετανία “έκανε όλο το τρέξιμο”, προσθέτοντας πως έχουμε κάνει πολλούς συμβιβασμούς.

 

error:
Αρέσει σε %d bloggers: