To 1824 o Άγγλος Joseph Aspdin επαναπροσδιόρισε τη σύνθεση του τσιμέντου που είχε αναπτύξει έως τότε ο Louis Vicat και κατέθεσε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για ένα τσιμέντο βραδύτερης πήξης. Το υδραυλικό κονίαμα αναγνωρίζεται ως ευρεσιτεχνία και λαμβάνει την ονομασία Portland, επειδή έμοιαζε με τις εξαιρετικής ποιότητας πέτρες κτισίματος που εξορύσσονται  στην περιοχή του Πόρνλαντ στη Νότια Αγγλία. Έκτοτε η χρήση του τσιμέντου Portland με την προσθήκη αδρανών υλικών και την ενίσχυση με χάλυβα έγινε ένα άριστα συνεργαζόμενο υλικό δόμησης, εν ονόματι οπλισμένο σκυρόδεμα.

Το οπλισμένο σκυρόδεμα  έδωσε τη δυνατότητα σε αρχιτέκτονες και μηχανικούς να κατασκευάσουν γρήγορα και με μεγάλο δείκτη ασφάλειας κτίρια και υποδομές βελτιώνοντας ραγδαία τον έως τότε τρόπο ζωής παθητικά και ενεργητικά.

Το μεγάλο ειδικό βάρος του σκυροδέματος όμως δεν επέτρεπε να κατασκευάζονται κτίρια και υποδομές μεγάλου ύψους διότι η κατασκευή τελικά υπερδιαστασιολογούνταν απλώς για να φέρει το ίδιον βάρος της και ο ρόλος εξυπηρέτησης αποτελούσε πλέον δευτερεύουσα σημασία. Το κενό αυτό της αδυναμίας κατασκευής υψηλών κτιρίων ήρθαν να καλύψουν οι εξολοκλήρου κατασκευές από χάλυβα και γυαλί δίνοντας τη δυνατότητα να κατασκευάζονται πιο εύκολα ουρανοξύστες και γέφυρες μεγάλων ανοιγμάτων.

grecobooks-1.png

Σήμερα στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, η ανάγκη για εναλλακτικούς τρόπους δόμησης και οι καινοτόμες τεχνολογίες εισάγουν νέους όρους στο δομήν, αποσκοπώντας στο μέγιστο βαθμό άνεσης των χρηστών μειώνοντας παράλληλα στο ελάχιστο την χρήση των πηγών ενέργειας.

Ένα από τα βραβευμένα σύγχρονα υλικά είναι το LiTraCon (Light Transparent Concrete) του αρχιτέκτονα Aron Losonczi από το Csongrad της Ουγγαρίας, διαφανές μπετόν ή φωτοδιαπερατό σκυρόδεμα ίδιας αντοχής με το παραδοσιακό σκυρόδεμα με χρήση όχι μόνον αισθητική αλλά και σε ρόλο βασικού δομικού υλικού. Η σύσταση του είναι τσιμέντο και οπτικές ίνες με τέτοιον τρόπο ώστε να επιτρέπουν το φώς να διεισδύει στο εσωτερικό των κτιρίων. Ένας τοίχος φτιαγμένος από αυτό το υλικό, χάρις σε ένα ενσωματωμένο στρώμα οπτικών ινών, αποκτά μία διαφάνεια, ικανή να αποδώσει οπτικά ένα περίγραμμα του εξωτερικού κόσμου, όπως για παράδειγμα, το περίγραμμα της σκιάς ενός ανθρώπου από την άλλη μεριά του τοίχου. Ένας τοίχος από LiTraCon επιτρέπει να εμφανιστεί το φαινόμενο της διάθλασης δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα. Αποτελεί ένα υλικό φιλικό προς το περιβάλλον συμβάλλοντας  στη μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων ενός κτιρίου, καθώς μεταφέρει το φώς και τη θερμότητα του ήλιου στο εσωτερικό τους, και παρόλο το υψηλό του κόστος η απόσβεση του θεωρείται δεδομένη.

Επιτομή της τεχνολογίας του μέλλοντος είναι το “παθητικό σπίτι”. Το παθητικό σπίτι ακολουθεί αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού αποσκοπώντας σε μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας σε ποσοστό έως και 90% σε σύγκριση  με μια συμβατική κατοικία. Κύριοι άξονες μιας τέτοιας κατασκευής είναι η ισχυρή εξωτερική μόνωση, τα ισχυρά εξωτερικά κουφώματα, ο αεροστεγής σχεδιασμός, ο εξαερισμός εκμεταλλευόμενοι την φυσική ροή του αέρα και η αποφυγή κενών στη θερμομόνωση.

Η τεχνολογική πρόοδος και η εύρεση νέων υλικών ή η βελτίωση των ήδη γνωστών και ο συνδυασμός αυτών πρόκειται στο άμεσο μέλλον να αλλάξει άρδην τα δεδομένα διαβίωσης. Η έρευνα και η ανάπτυξη με επίκεντρο το περιβάλλον θα αποδώσει οφέλη στην ανθρωπότητα εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητα και την παρακαταθήκη φυσικών πόρων για το μέλλον.

 

Originally posted 2018-03-01 08:30:01.