Οι τιμές των εμβολίων που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μυστικές. Η Κομισιόν έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τις τιμές που καταβάλλονται για κάθε εμβόλιο κορονοϊού, επικαλούμενη εμπορικές συμφωνίες εμπιστευτικότητας.

Ομάδες πολιτών, ευρωβουλευτές και υποστηρικτές της διαφάνειας ζητούν μήνες από την Επιτροπή να αποκαλύψει πόσα πληρώνει η Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι οι συμφωνίες που αφορούν ταμεία φορολογουμένων πρέπει να έχουν μεγαλύτερη διαφάνεια. Παρόλ΄αυτά, οι τιμές των εμβολίων κρατούνταν υπό απόλυτη μυστικότητα. Όλα αυτά μέχρι χθες…

Κι αυτό γιατί η υφυπουργός Προϋπολογισμού του Βελγίου, Eva De Bleeker, δημοσίευσε την Πέμπτη ένα tweet και αποκάλυψε, χωρίς να το θέλει και χωρίς να πρέπει, την τιμή κάθε εμβολίου που αγόρασε η Ε.Ε. και πόσα θα δαπανήσει το Βέλγιο συνολικά για τα εμβόλια. Το tweet διαγράφηκε, ωστόσο το «κράτησε» η δημοσιογραφική ολλανδόφωνη ιστοσελίδα HLN.

Σύμφωνα με το print screen που δημοσίευσε το HLN, η Ε.Ε. δαπανά μεταξύ 1,78 € και 18 $ ανά εμβόλιο κορονοϊού. Η τιμή ανά δόση που αναφέρεται για καθένα από τα έξι εμβόλια ήταν η εξής:

  • BioNTech/Pfizer: €12
  • Moderna: $18
  • Oxford/AstraZeneca: €1.78
  • Johnson & Johnson: $8.50
  • Sanofi/GSK: €7.56
  • CureVac: €10

Πόσο κοστίζουν 25 εκ. δόσεις εμβολίου;

25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου συμφώνησε να αγοράσει και να πληρώσει η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος νικάει τον Αβραμόπουλο, που είχε κτυπήσει ρεκόρ με 16 εκατομμύρια εμβόλια, από τα οποία χορηγήθηκαν λίγες εκατοντάδες χιλιάδες.

300.000.000 ευρώ θα κοστίσουν οι 25.000.000 δόσεις. Αν αγοραστεί και δεύτερη δόση, πάμε στα 600.000.000 ευρώ. Αυτά, αν υπολογίσουμε τα 12 ευρώ ανά δόση. Αν πάμε στα 18, ευρώ, το “κοστούμι” αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ!

Καθόλου άσχημα για τον Αλβέρτο Μπουρλά, τον Εβραίο εκ Θεσσαλονίκης διευθυντή της Pfizer και πολύ φίλο του Κυριάκου. Καθόλου άσχημα και για τον Μπιλ Γκέιτς, άλλο πολύ φίλο του Κυριάκου, που ιδρώνει για το καλό μας: αρκεί να μειωθεί ο πληθυσμός της γης κατά 10-15% τουλάχιστον…

Ούτε SPUTNIK, ούτε φάρμακο…

Από άλλες πηγές μαθαίνουμε πως το εμβόλιο SPUTNIK V των Ρώσων κοστίζει λιγότερα από 10 ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ακόμα σε διαβουλεύσεις με τους Ρώσους, ενώ το εμβόλιό τους χορηγείται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως εδώ και μήνες.

Η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα-μέλος της ΕΕ που συμφώνησε να εξασφαλίσει την συνταγή, να παραγάγει και να χορηγεί το ρώσικο εμβόλιο στους πολίτες της.

Η Ελλάδα, που αποτυγχάνει οικτρά εφαρμόζοντας μέτρα άσχετα με τον περιορισμό του κορονοϊού, όπως καταστροφικό lockdown και γελοία μάσκα παντού, δεν λέει να παραγγείλει 10.000 δόσεις αποτελεσματικού φαρμάκου. Έχει κολλήσει να περιμένει το εμβόλιο της Pfizer/Biontech. Η Pfizer είναι αμερικάνικη. Η Biontech, γερμανική.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Originally posted 2020-12-18 15:41:29.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.