Σάλο προκάλεσε στις ΗΠΑ και διεθνώς η δημοσιογραφική αποκάλυψη του περιοδικού Time για το πώς οργανώθηκε και εκτελέστηκε το σχέδιο για αποτροπή της επανεκλογής του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Μια “Καμπάλ” μεταξύ «αριστερών ακτιβιστών και επιχειρηματικών γιγάντων» για τη δημιουργία «μιας εντατικής σκιώδους προσπάθειας» για την «προστασία» των προεδρικών εκλογών του 2020: έτσι το περιγράφουν οι συντάκτες του ιστορικού περιοδικού.

Η αλήθεια είχε ήδη διαρρεύσει

Οι New York Times, ιδιοκτησίας Τζώρτζ Σόρος, είχαν αποκαλύψει σε προπαγανδιστικό τόνο αρκετά στοιχεία τον Ιανουάριο, αναφερόμενοι στον «Συνασπισμό Άμυνας της Δημοκρατίας». Το Daily Beast το υπαινίχθηκε το φθινόπωρο. Αλλά το άρθρο του Time είναι η πιο εμβριθής αναφορά σε ό, τι συζητείτο εντόνως πως διαδραματίζεται στο παρασκήνιο.

Το άρθρο της Molly Ball, με τίτλο «Η μυστική ιστορία της σκιώδους εκστρατείας που έσωσε τις εκλογές του 2020», παρουσιάζει την μεθόδευση ως ηρωική προσπάθεια εξασφάλισης ελεύθερων και δίκαιων εκλογών και για την αποτροπή των αναμενόμενων ισχυρισμών περί εκλογικής απάτης και νοθείας από πλευράς του προέδρου Donald Trump:

Κατ’ ουσίαν, οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις των ΜΜΕ του Βαθέως Κράτους των ΗΠΑ επιδίδονται σε επινίκια πλύση εγκεφάλου για την παντοδυναμία τους και σε μια παράλληλη εκστρατεία αποθάρρυνσης του στρατοπέδου Τραμπ – στρατοπέδου περίπου 75.000.000 Αμερικανών που τον εμπιστεύτηκαν και βγήκαν στους δρόμους για την επανεκλογή του.

Μια ανίερη συμμαχία του κακού

Το σφιχταγκάλιασμα μεταξύ επιχειρηματιών και συνδικαλιστών ήταν απλώς ένα συστατικό της τεράστιας κομματικής εκστρατείας για την “προστασία των εκλογών”. Για περισσότερο από ένα χρόνο, ένας συνωμοτικά οργανωμένος συνασπισμός “χειριστών”

Επιδόθηκε στην άλωση όλων των θεσμικών μηχανισμών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εκλογική διάθεση, την εκλογική διαδικασία και την εκλογική συμπεριφορά. Κρίσιμο στοιχείο είναι η συνέργεια Ρεπουμπλικανών πολιτικών καθώς και αναγνωρίσιμων δημοσίων προσώπων, καλλιτεχνών και ηθοποιών του δεξιού χώρου.

Επρόκειτο για “όλο το προοδευτικό σύμπαν”: το εργατικό κίνημα (εργατοπατέρες και συνδικαλιστικά νομικά γραφεία), η θεσμική αριστερά, όπως η Planned Parenthood και η Greenpeace · ομάδες πίεσης, όπως οι Indivisible και MoveOn; προοδευτικοί geeks και στρατηγικοί αναλυτές δεδομένων, εκπρόσωποι δωρητών και ιδρυμάτων, διοργανωτές κινητοποιήσεων, ακτιβιστές φυλετικής δικαιοσύνης και κάθε καρυδιάς καρύδι.

Το “Σχέδιο Καμπάλ”

Το σχέδιό τους άγγιξε κάθε πτυχή των εκλογών. Έκαναν ό,τι απαιτείτο ώστε Πολιτείες να αλλάξουν τα συστήματα ψηφοφορίας και τοςυ εκλογικούς νόμους, ιδίως τις προβλέψεις για την αμφισβήτηση του αποτελέσματος με αιτιάσεις εκλογικής απάτης.

Κατάφεραν το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει την τεκμηριωμένα διαβλητή Επιστολική Ψηφοφορία (ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου) και “έπεισαν” τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Facebook Mark Zuckerberg να συνεισφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στη «χρηματοδότηση της εκλογικής διοίκησης». Όπως προειδοποίησε το Breitbart News, οι δωρεές του Ζούκερμπεργκ στόχευσαν κυρίως στο μήνυμα “Βγες έξω και ψήφισε”, ώστε να αυξηθεί η προσέλευση ψηφοφόρων υπέρ του Μπάιντεν – και μάλιστα στις πολιτείες που πρωταγωνίστησαν στο εκλογικό θρίλερ… μάλλον τυχαία.

Εξασφάλισαν εκατοντάδες εκατομμύρια σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση. Υπέβαλαν αγωγές για την εκλογική διαδικασία με στρατιά δικηγορικών γραφείων, στρατολόγησαν πλήθη εργαζομένων σε δημοσκοπήσεις και έβαλαν εκατομμύρια ανθρώπους να ψηφίσουν ταχυδρομικώς για πρώτη φορά.

Πίεσαν με επιτυχία τις εταιρείες κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης για να αναλάβουν μια πιο σκληρή γραμμή ενάντια στην “παραπληροφόρηση” (δηλαδή στην ανεξάρτητη από το Βαθύ Κράτος ενημέρωση). Πραγματοποίησαν εθνικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού που ποδηγέτησαν τους Αμερικανούς να κατανοήσουν πώς θα ξεδιπλώνεται η καταμέτρηση των ψήφων μέσα σε ημέρες ή εβδομάδες, ώστε να νομιμοποιηθεί στην κοινή γνώμη η παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία.

Η εκστρατεία χρησιμοποίησε επίσης νομικές προσπάθειες για να αλλάξει τις διαδικασίες ψηφοφορίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, οδηγώντας σε «επανάσταση» στην ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου: «Μόνο το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων ψήφισε με τον παραδοσιακό τρόπο: αυτοπροσώπως την Ημέρα των Εκλογών», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η προμήθεια από μία μόνο πηγή συστημάτων ψηφιακής καταμέτρησης είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα του τί μπορεί να σημαίνει “κοινό μέτωπο” στις Προεδρικές Εκλογές που να περιλαμβάνει όλες τις πολιτείες-κλειδιά κατά τρόπο που γεννά ερωτηματικά.

Η γενικευμένη επιστολική ψήφος κατέστησε πρακτικώς και νομικώς ανέφικτο να επανελεγχθούν οι ψήφοι, ιδίως στις πολιτείες που πρόσφατα είχαν αλλάξει τις νομοθεσίες τους, καθιστώντας το πρακτικώς απίθανο να γίνει έλεγχος του γνησίου της υπογραφής στο ταχυδρομικό δελτίο ψηφοφορίας.

Μετά την Ημέρα των Εκλογών, εργάστηκαν σε κάθε σημείο πίεσης για να διασφαλίσουν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν θα μπορούσε να ανατρέψει το νόθο αποτέλεσμα.

Γιατί προδίδονται από μόνοι τους;

Η Καμπάλ γνωρίζει πως είναι κρίσιμης σημασίας “το κοινό να κατανοεί την ευθραυστότητα του συστήματος, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα διατηρηθεί η δημοκρατία στην Αμερική”. Με λίγα λόγια, εκπέμπει το μήνυμα για το ποιος είναι το αφεντικό και το πώς παίζεται το παιχνίδι – Μήνυμα καθολικής ψυχο-κοινωνικής πειθάρχησης απέναντι στην ανίκητη εξουσία.

Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης ένα «ανώνυμο, μυστικό σχέδιο» για την καταπολέμηση της «παραπληροφόρησης». Η μέθοδος τους ήταν «να πιέσουν τις πλατφόρμες να επιβάλουν τους κανόνες τους, καταργώντας περιεχόμενο ή λογαριασμούς που διαδίδουν παραπληροφόρηση».

Το σχέδιο αυτό προφανώς τώρα κλιμακώνεται.

Υποστηρίξτε μας με μια δωρεά

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.