Δεν είναι λίγοι οι «ιατροί» που σήμερα επιλέγουν να ξεπουλήσουν την τέχνη τους ως καλλυντικό. Το τέρας της ματαιοδοξίας που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο άνθρωπο δεν τους άφησε ανεπηρέαστους. Οι εξαιρετικά υψηλές απολαβές που υπόσχεται ο προσφάτως ανεπτυγμένος τομέας έλκουν παραδόπιστους και ηθικά αδύναμους. Για τριάντα αργύρια ξεχνούν τις Ιπποκρατικές επιταγές, όχι απλώς δεν στοχεύουν στη θεραπεία, αλλά συχνά βλάπτουν την υγεία.

“Ουκ ένι ιατρικήν είδέναι, όστις μη οίδεν ό,τι εστίν άνθρωπος”

Την ίδια στιγμή που ξεπερασμένες ασθένειες οδηγούν στο θάνατο σοβαρού ποσοστού του πληθυσμού, ιατροί φουσκώνουν στήθη και ξεφουσκώνουν οπίσθια. Η ανάγκη για αισθητική αποκατάσταση -και όχι για ενίσχυση- ήταν αυτή που οδήγησε στην ανάπτυξη της Πλαστικής Χειρουργικής. Καταχρώμενοι το παραπάνω, πολλοί πλαστικοί ιατροί, σε στενή φιλία με δερματολόγους, αποστασιοποιούνται από την επιστήμη και υποτάσσονται στον ατομικό ναρκισσισμό. Εκτελούν επεμβάσεις κατά παραγγελίαν των ασθενών, όχι κατ’ απαίτηση των συνθηκών και ζημιώνουν την ακεραιότητα του σώματος με αντάλλαγμα την υποτιθέμενη ομορφιά.

Οι ηθικές αξίες των ιατρών, εκφραζόμενες από την πρακτική και την συμπεριφορά τους, αποτελούν την οδηγό αντίληψη της κοινωνίας σε αυτά τα ζητήματα. Ο δυτικός κόσμος πάσχει σοβαρά από ψυχολογικές ασθένειες διάφορων ειδών. Η Ιατρική οφείλει να σέβεται την ατομικότητα, και συνεπώς να αποδέχεται τη μοναδικότητα σε όλες της τις εκφάνσεις. Παρέχοντας τη δυνατότητα με χειρουργικές και ορμονικές παρεμβάσεις να αλλάζει το φύλλο, να μικραίνει η μύτη και να μεγαλοποιείται η μικρότητα, τρέφεται και κανονικοποιείται ένα σύνολο παθολογιών μόνο για το χρήμα.

Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται η επιστήμη ορίζει το χαρακτήρα της. Άνθρωποι με καθαρή ανάγκη έχουν βρει τη σωτηρία τους στα χέρια πλαστικών και δερματολόγων. Παρ΄ όλα αυτά, ο όρος «κοσμητική ιατρική» είναι σαφώς σχήμα οξύμωρο. Ο κοινωνικός μας ρόλος, ως ιατρών, επιτάσσει να ηγούμαστε της κοινωνικής υγείας και όχι να σερνόμαστε πίσω από την αρρώστια. Ο δάσκαλος Ιπποκράτης ορίζει πως «είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική, αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος».

Originally posted 2017-11-21 13:42:56.

Written by

Συμεών ΞΕΝΙΔΗΣ

Ο Συμεών ΞΕΝΙΔΗΣ είναι συντάκτης της εφημερίδας ΑΡΙΣΤΕΙΑ και επιμελείται την στήλη "Ιπποκρατικά". Είναι ιατρός, πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.