Μια μάχιμη παιδίατρος – νεογνολόγος – εντατικολόγος στη ΜΕΘ παίδων του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, η Ελπίδα Χοχλιούρου-Λαζαρίδου μίλησε στο makthes.gr για το ΕΣΥ στον καιρό της πανδημίας:

“Η Ιατρική και ο ρόλος της δεν αλλάζει ποτέ. Είναι η ίδια από την εποχή του Ιπποκράτη και έτσι θα παραμείνει, παρ’ όλες τις εξελίξεις και την πρόοδο που αναμένεται. Απλά τη δεδομένη χρονική στιγμή έχει περιοριστεί το πεδίο σκέψης μας στο πρόβλημα του κορονοϊού SARS-CoV-2, μιας και όλα περνούν μέσα από αυτό το πρίσμα. Δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις το υπέρμετρο άγχος της ταυτοποίησης της νόσου μπορεί να αποβεί μοιραίο για τους ασθενείς. Από τη μια ο φόβος επίσκεψης στα νοσοκομεία από τους ίδιους τους ασθενείς, από την άλλη η αγωνία και προσπάθεια συσχέτισης κάθε περιστατικού με τον κορονοϊό, μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα και διαγνώσεις. Είναι ένα παροδικό φαινόμενο, που προσωπικά πιστεύω θα κάνει τον κύκλο του και θα ατονήσει. Σαν κάτι νέο στην Ιατρική κοινότητα δικαιούται να λάβει μεγάλες διαστάσεις. Στην πορεία θα απομυθοποιηθεί και θα ενταχθεί στο γενικότερο σύνολο των λοιμώξεων, από τις οποίες κινδυνεύει ο άνθρωπος. Σε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή και μέχρι να υπάρξει μια αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση και επαρκής ανοσοποίηση θα απασχολήσει. Τα κονδύλια που έχουν διατεθεί στην έρευνα για το εμβόλια είναι αμύθητα. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα δοθεί μία λύση σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα”.

Πηγή:

https://www.makthes.gr/e-chochlioyroy-o-sars-cov-2-stin-poreia-tha-apomythopoiithei-kai-tha-entachthei-sto-genikotero-synolo-ton-loimoxeon-297601

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.