Ο Δημήτρης Μεγδάνης, θείος της γιαγιάς μου Μαρίας Νασιούλα, αδερφός του πατέρα της Ιωάννη Μεγδάνη, ήταν Μακεδονομάχος. Υποδέχθηκε τον Παύλο Μελά την τελευταία φορά που μπήκε στην Μακεδονία και τον συνόδευσε στην Σιάτιστα μαζί με τον Τούλη Γεωργούλα. Καταγόταν από τους Φιλιππαίους Γρεβενών, το χωριό μου.

Οι Μακεδόνες είναι υπερήφανοι Έλληνες. Έχουν το βασιλιά Φίλιππο, που είπε πρώτος να ενωθεί η Ελλάδα. Κι έχουν και τον Αλέξανδρο, που τον έστειλε ο Θεός για να ενώσει την οικουμένη.

Οι Μακεδόνες κοινώνησαν ως την Μογγολία και τον Ατλαντικό την αγορά και το θέατρο, στη γλώσσα που μας δόθηκε ελληνική. Εμείς, εγώ κι εσείς, είμαστε οι απόγονοί τους. Είμαστε οι Μακεδόνες.

Το χωριό μου λέγεται Φιλιππαίοι. Το θεμελίωσε ο βασιλιάς Φίλιππος ο Β ο Μακεδών. Είναι στα 1350 μέτρα, στο Σμόλικα της Πίνδου. Στέκει εκεί από τα πρωτοελληνικά χρόνια. Είναι ο τόπος που γεννήθηκε η γιαγιά μου κι ο παππούς μου.

“Γιαγιά τί είμαστε εμείς”;
“Ημείς ήμαστε καθαυτού Έλληνοι”!

Τους τοίχους στα σπίτια τους ντύνουν με υφαντά. Απεικονίζουν τον βασιλιά “Φίλιππα”. Τον Μεγαλέξαντρο. Την γοργόνα την αδερφή του.

Τον θειό μας τον λένε Χαριλάκη, Χαρίλαο. Τη θειά μας, Αφροδίτη. Τον ξάδερφο, Λεωνίδα. Πάππου προς πάππου.

Το άλλο χωριό μου είναι η Ίδα της Πέλλας. Μετονομάστηκε Ίδα, από τον Ίωνα Δραγούμη, τον γλυκό κι ευγενικό εθνομάρτυρα της Μακεδονίας. Που οργάνωσε τον Μακεδονικό Αγώνα. Διαπραγματεύτηκε, μαζί με τον Βίκτωρα Δούσμανη και τον Ιωάννη Μεταξά, την παράδοση της Θεσσαλονίκης από τον φιλέλληνα Χασάν Ταχσίν Πασά στον Αρχιστράτηγο Διάδοχο Κωνσταντίνο. Που συνέταξε το πρωτόκολλο παράδοσης στην γαλλική. Που τον δολοφόνησαν οι άνθρωποι των ξένων…

Στην Ίδα της Πέλλας, έφτασε η γιαγιά μου το 1922, από την κατακαμμένη Μικρασία. Κόρη της βυζαντινής οικογένειας των Γαβράδων.

Ο πάππος μας, ο Κωνσταντίνος Γαβράς κι ο αδερφός του ο Θεόδωρος είναι άγιοι της Εκκλησίας μας. Στρατηγοί στο πλευρό των Κομνηνών, πιάστηκαν από τους Σελτζούκους στις αρχές του 11ου αιώνος, στο Θέμα το Αρμενιακόν, και τους έβρασαν σε λάδι. Γιατί δεν αρνήθηκαν το όνομα του Χριστού. Και την Ελλάδα.

Ποιός είμαι εγώ για να τα αρνηθώ τώρα;

Είμαι κι εγώ Μακεδών.


Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαικής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας

Originally posted 2018-07-22 12:30:35.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.