Το τελευταίο διάστημα, όλοι οι πολίτες της χώρας είναι καθηλωμένοι στη συχνότητα της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, στο παρασκήνιο λαμβάνει χώρα η εγκληματική πράξη της εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα. Εταιρίες εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες για πράσινη ενέργεια καταστρέφοντας το πράσινο. Να τονιστεί ότι η Ελλάδα έχει θέση μέσα στην πρώτη δεκάδα των Ευρωπαϊκών χωρών με το εξής χαρακτηριστικό της αντιστοιχίας της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος αιολικών προς την κατανάλωση ενέργειας.

Έρευνα του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων έδειξε ότι οι ανεμογεννήτριες που ήδη βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης για περιοχές εκτός Natura επαρκούν για να υπερκαλυφθεί κατά δύο έως τρεις φορές ο εθνικός στόχος για το 2030. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στα σκαριά η αδειοδότηση για επιπλέον 5.514 ανεμογεννήτριες μέσα σε προστατευόμενες περιοχές. Η έρευνα διεκπεραιώθηκε από το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας, με επιστημονική υπεύθυνη τη Βασιλική Κατή, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών.

Βλέπουμε όμως πως η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση γνωρίζει καλά το παιχνίδι της χειραγώγησης των ΜΜΕ και επιτρέπει στις εταιρίες να ενεργούν ελεύθερα.

Τον Νοέμβριο του 2019, Ξεκίνησε η παράνομη, αλλά και ηθικά κακουργηματική, παρέμβαση στην προστατευόμενη περιοχή Natura στα Όρη Βάλτου. Εγκαταστάθηκαν στην κορυφή Γάβροβο (1.781m) δέκα (10) ανεμογεννήτριες και έξι (6) ανεμογεννήτριες στην κορυφή Χιονάκι (1.507m). Μεγάλες εκτάσεις μέσα σε παρθένα δάση δέχτηκαν επέμβαση για την διάνοιξη δρόμων, για την διευκόλυνση της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Να τονιστεί πως ολόκληρη η οροσειρά του Βάλτου μαζί με τις δυο κορυφές (σε Άρτα και Αιτωλοακαρνανία), μαζί με την κοιλάδα του Αχελώου και τα βουνά Μυρμιτζάλα και Κοκκινόλακος, ανήκουν μέσα στα όρια της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και προστατευόμενης περιοχής, ενταγμένης στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000, υπό τον κωδικό “GR2110006 – KOILADA ACHELOOU KAI ORI VALTOU”(Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ).

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις διεργασίες της εγκατάστασης θα βρείτε ΕΔΩ καθώς και λεπτομέρειες με τα γεγονότα.

Στις 20 Μαΐου και παραμονή της μέρας Natura, βίαια γεγονότα έλαβαν χώρα στο νησί της Τήνου, καθώς κάτοικοι της περιοχής μαζεύτηκαν με σκοπό την παρεμπόδιση των έργων εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί. Τα ΜΑΤ ήταν παρόντα για να επιδείξουν την ισχύουσα Δημοκρατία της χώρας με βία, πραγματοποιώντας συλλήψεις και απειλώντας τους πολίτες με πρόστιμα για τον συνωστισμό που προκαλούσαν.

Η υποβάθμιση του φυσικού τοπίου, η οπτική ρύπανση και η τοποθέτηση σε κίνδυνο του πληθυσμού σπάνιων πτηνών βαπτίζονται αναγκαίες στο όνομα της ανάπτυξης από την Κυβέρνηση. Μαζική σιωπή επί του θέματος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και από την Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας (ΕΠΠΕ) η οποία συμμετείχε στις 29/4/2020 στη συζήτηση σχετικά με τον Εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας και την ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Προβλέπεται πως στο μέλλον, οι αφίσες διαφήμισης της χώρας μας για τον τουρισμό θα απεικονίζουν παραλίες γεμάτες με κουτιά ‘Cubicles’ από πλεξιγκλάς και στο φόντο τεράστιες ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί πάνω στο πολύτιμο πράσινο της χώρας μας.

Αναφορές
thessaliaeconomy.gr. 2020. Δύο Όλα Κι Όλα Τα Αιολικά Πάρκα Στη Θεσσαλία – Πού Βρίσκονται. [online] Available at: http://www.thessaliaeconomy.gr/blog/energeia/i-aioliki-eikona-tis-thessalias
Κατσάρας, Θ., 2020. «Ξεκοίλιασαν» Περιοχή NATURA Στα Όρη Βάλτου Στο Όνομα Της “Πράσινης Ανάπτυξης”!!!. [online] ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ. Available at: https://neosagon.gr/ξεκοίλιασαν-περιοχή-natura-στα-όρη-βάλτο/.
Λιάλιος, Γ., 2020. «Ντιμπέιτ» Για Αιολικά Και Natura, Του Γιώργου Λιάλιου | Kathimerini. [online] Kathimerini.gr. Available at: https://www.kathimerini.gr/1070315/article/epikairothta/perivallon/ntimpeit-gia-aiolika-kai-natura .


Φιλοξενούμενο άρθρο ανώνυμου επιστημονικού συνεργάτη


Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Originally posted 2020-05-23 09:57:55.