Ο σεξουαλικός εθισμός δεν αναγνωρίζεται από την κοινωνία μας ως εξάρτηση καθώς σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζεται ως “προχωρημένη” ή “απελευθερωμένη” σεξουαλικότητα ενώ σε άλλες περιπτώσεις κατακρίνεται ως “ανωμαλία” που στιγματίζει και καταδικάζει τον εθισμένο ως “άρρωστο”.

Ο εθισμός στο σεξ έχει κοινά χαρακτηριστικά με άλλες εξαρτήσεις όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, ο τζόγος. Οι σεξουαλικές πρακτικές  χρησιμοποιούνται για την αποφυγή του εσωτερικού πόνου, την ανακούφιση της μοναξιάς και την γρήγορη αλλαγή της διάθεσης. Μακροπρόθεσμα όμως δεν δουλεύουν καθώς τα συναισθήματα μοναξιάς, ντροπής και αναξιότητας, χειροτερεύουν μετά από κάθε επεισόδιο. Ο εθισμένος στο σεξ σταδιακά αναπτύσσει όλο και πιο ακραίες ή επικίνδυνες πρακτικές για να νιώσει κάποια διαφορά ενώ αντιθέτως βιώνει έντονη δυσφορία  όταν δεν μπορεί να επιδοθεί στις πρακτικές αυτές.

Οι σεξουαλικά εθιστικές συμπεριφορές συχνά ξεκινούν με την πορνογραφία η οποία φαίνεται αντικείμενο εμμονής τον καταναγκαστικό αυνανισμό, την επιδειξιμανία, τις ψυχαναγκαστικές φαντασιώσεις ενώ η σεξουαλική βία είναι συχνά στοιχείο κλιμάκωσης του σεξουαλικού εθισμού.

Το άτομο δεν μπορεί να σταματήσει τις πρακτικές αυτές οι οποίες γίνονται συνήθως μυστικά από την υπόλοιπη τους ζωή, βιώνει καταναγκασμό και τις επαναλαμβάνει ξανά και ξανά.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ο περίγυρος του συχνά υποπτεύεται την δεύτερη μυστική ζωή του, οι σχέσεις του υποφέρουν, ο εθισμός τον κάνει να μην μπορεί να συγκεντρωθεί στη δουλειά του ενώ μπορεί να διαθέτει σημαντικά χρηματικά  ποσά για την ικανοποίηση του εθισμένου του- συχνά για πορνογραφία ή πορνεία.

Παρά την επιφανειακή του ικανοποίηση το άτομο νιώθει όλο και χειρότερα, νιώθει βαθιά ντροπή, μοναξιά και απόγνωση.

Τα συναισθήματα αυτά καθώς και οι ενοχές για τον πόνο που προκαλεί στους οικείους του τον οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο όλο και μεγαλύτερης εξάρτησης.

Το άτομο δεν μπορεί να ξεφύγει: Αυτό που ήταν “απελευθερωμένη” συμπεριφορά έχει γίνει τώρα η φυλακή του.

 

Originally posted 2018-02-14 16:47:33.