Εθνικές εκλογές: Μαυρίστε τους καιροσκόπους γυρολόγους

Με την θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για την διάλυση της Βουλής, η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία των εθνικών εκλογών. Τα ψηφοδέλτια των κομμάτων εξουσίας δεν φείδονται γελοίων περιπτώσεων ψευτοπολιτευτών και γυρολόγων. Επίδοξοι βουλευτές από κάθε ιδεολογικό χώρο σπεύδουν να γλείψουν εκεί που έφτυναν για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη κοινοβουλευτική έδρα για τον… αφεδρώνα τους. Κάποιοι εξαργυρώνουν τις εκδουλεύσεις που πούλησαν κατά την προηγούμενη πενταετία, ενώ άλλοι, οι οποίοι έμειναν εκτός νυμφώνος στις προηγούμενες εκλογές, αγωνίζονται να αναβαπτιστούν στα νάματα του νέου κομματικού μηχανισμού, που δύναται να τους επαναφέρει στις ένδοξες (και ασφαλώς προσοδοφόρες) ημέρες του παρελθόντος.

Ίσως οι πιο κραυγαλέες περιπτώσεις εντοπίζονται στην τακτοποίηση των αποστατών των ΑΝ.ΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, η πολύτιμη υποστήριξή τους στην ψήφιση της προδοσίας των Πρεσπών, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να περάσει, εκτιμήθηκε δεόντως από την Κουμουνδούρου, η οποία αποφάσισε να χρίσει τα μαζέματα του κ. Καμμένου, οι οποίοι πολιτεύοντο παλιότερα στα δεξιά της ΝΔ, ως εκπροσώπους της δήθεν «ριζοσπαστική αριστερά».

03

Συμβιωτική σχέση ή βόλεμα αναξιόπιστων αποστατών;

Εκεί, δηλαδή, που νόμιζε κανείς ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός είχε βρει τον απόλυτο τρόπο να αποξενώσει την λεγόμενη κρίσιμη εκείνη μάζα των ψηφοφόρων που αναδεικνύει τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αποφάσισε ο ίδιος να υπερβεί τον εαυτό του και να αποξενώσει ακόμη και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματός του…

Αλλά το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να δελεάζει κι άλλους πάλαι ποτέ άσπονδους εχθρούς του κόμματος. Πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που κάποτε έβριζαν το κόμμα του κ. Τσίπρα κάνουν κι εκείνοι τις μεγαλοπρεπείς κυβιστήσεις τους για να στελεχώσουν τις τάξεις του… Καθώς φαίνεται, η πιθανολογούμενη εκλογική συντριβή του κυβερνώντος κόμματος κρύβει παράθυρα ευκαιρίες για κάποιους πολιτικούς που αλλάζουν κομματική ταυτότητα όπως η ανεμοδούρα κατευθύνσεις.

Η πτώση για το κυβερνών κόμμα ήταν απότομη και άφησε την ηγεσία του, έτσι μεθυσμένη που ήταν από την γλύκα της εξουσίας, εμβρόντητη. Ο αποχωρισμός από την καρέκλα είναι πικρός και θολώνει, ενίοτε, την σκέψη. Εισπράττοντας την ξεκάθαρη απόρριψη των πολιτών για την πολιτική ύβρι που επέδειξε – με αποκορύφωμα την εθνική ταπείνωση στην οποία οδήγησε την χώρα ετσιθελικά στις Πρέσπες – ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος μάλλον προσπαθεί να εισέλθει σε ξένες φωλιές ψηφοφόρων σαν τον κούκο. Βλέποντας τις επιδόσεις της κας Κουντουρά στις ευρωκάλπες, ενδεχομένως θεωρεί ότι οι συνεργασίες αυτές μπορεί να αποβούν αμφότερα επικερδείς.

Αυτό στην βιολογία λέγεται «συμβιωτική σχέση». Όμως, στην Ελλάδα, από αρχαιοτάτων χρόνων, επισημαίνοντο σαφώς οι κίνδυνοι μιας τερατογένεσης, η οποία προερχόταν από «ανίερη ένωση». Ως άλλος Θησέας, λοιπόν, ο εκάστοτε ψηφοφόρος καλείται να σκοτώσει τα «πολιτικά τέρατα» που ζητούν ως βορά τις ατελείωτες θυσίες των πολιτών και αφήνουν την ταυτότητα του τόπου να χάνεται στον λαβύρινθο της προσωπικής τους φιλοδοξίας.

Η μάχη του σταυρού στις κάλπες

Ιδού, λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό για εκλογικό μαύρισμα, για να συνοδεύσει τα μπάνια και την ηλιοθεραπεία του Ιουλίου. Μπορεί το εκλογικό σύστημα να κρύβει πολλές παγίδες και να ανακατανέμει (ή και να νοθεύει) την λαϊκή βούληση κατά το συμφέρον των κρατούντων, όμως, στην μάχη του σταυρού δεν χωράνε και τόσες πολλές αλχημείες. Η τιμωρία αποδίδεται πιο άμεσα εκεί.

Στο παρελθόν, ο ελληνικός λαός έστειλε σπίτια τους διάφορους υπουργούς και γενικούς δερβέναγες από τις εκάστοτε απερχόμενες κυβερνήσεις, οι οποίοι ήθελαν να παίζουν εν ου παικτοίς. Φυσικά, το σύστημα δεν παύει να αναζητά τρόπους να τους βολέψει και πάλι, όμως το εκλογικό μαύρισμα δεν παύει να έχει μια αποτρεπτική ισχύ για όσους πολιτικούς σκέφτονται να υπερβούν τα εσκαμμένα κατά την θητεία τους.

Φυσικά, όταν κάποιος ψηφίσει μικρότερο κόμμα ή κόμμα διαμαρτυρίας, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να διαψευστούν οι προσδοκίες του διότι η μεν μερική πρόσβαση στην εξουσία ενδέχεται να διαφθείρει ιδανικά και αξίες, ενώ η προοπτική της απώλειας της εξουσίας αυτής μπορεί να οδηγήσει σε αποστασίες βουλευτών και εκδουλεύσεις, όπως συνέβη με τους πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ και νυν υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, επειδή το μη χείρον βέλτιστον, είναι προτιμώτερο να δοθεί η ευκαιρία σε νέα πρόσωπα ή πολιτικούς που επέδειξαν αξιοπρέπεια στο παρελθόν και αγωνίστηκαν για τις αξίες που πρέσβευαν, παρά να εξαπατηθεί κανείς εκ νέου από τους γυρολόγους και σπουδαρχίδες οι οποίοι απώλεσαν κάθε αξιοπιστία στην εναγώνια προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν μια θέση στην Βουλή.

Ξεκάθαρο μήνυμα του λαού με την απόρριψη γυρολόγων και καιροσκόπων

Από τα μικρά κόμματα, όσο ενδιαφέρον και να ακούγονται οι οικονομικές θεωρίες του κ. Βαρουφάκη, οι θέσεις του για τα εθνικά θέματα – και δη την Συμφωνία των Πρεσπών – και κάποιες επιλογές του ήδη προκαλούν σοβαρή ανησυχία. Ήδη, η κα Ζωή Κωσταντοπούλου έχει χαρακτηρίσει το ΜέΡΑ25 «ένα Ποτάμι στην χειρότερη μορφή του». Παρόμοιες ανησυχίες προκαλεί ο κ. Βελόπουλος, με τους ενδοκομματικούς καβγάδες και τις διαφοροποιήσεις να έχουν αρχίσει πριν καν μπει στο ελληνική κοινοβούλιο το κόμμα αυτό.

Ο κ. Λεβέντης μπορεί να απογοήτευσε τους ψηφοφόρους του με κάποιες ατυχείς επιλογές προσώπων κατά το παρελθόν, οι οποίοι αποδείχθηκαν πολύ αναξιόπιστοι, όμως η στάση του στο θέμα των Πρεσπών υπήρξε αξιέπαινη, όπως και η απόφασή του να εντάξει στο ψηφοδέλτιό του την Ερμιόνη Κατσίφα, ώστε να εκπροσωπείται και η Βόρειος Ήπειρος στην Βουλή.

Τα αντιμνημονιακά κόμματα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου αποτελούν κι αυτά καλές εναλλακτικές, τόσο λόγω της τίμιας στάσης των αρχηγών τους κατά την ψήφιση των μνημονίων, όσο και στο ανάχωμα που θέτουν στον εθνομηδενισμό και την Συμφωνία των Πρεσπών. Τυχόν ενίσχυσή τους θα αποδείκνυε ότι ο εθνομηδενισμός και η παγκοσμιοποίηση δεν αποτελούν μονόδρομο για τους αριστερούς.

Στα δεξιά της ΝΔ, ο κατακερματισμός των κομμάτων και η αδυναμία διάρθρωσης μιας κοινής πλατφόρμας αφήνει τον χώρο ευάλωτο σε επικίνδυνα ακροδεξιά μορφώματα, καθ’ ην στιγμή ο ευρωσκεπτικισμός σε ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο αυξάνεται και θα έπρεπε να υπάρχουν σχήματα δημοκρατικά και υγιή που να εκφράζουν την τάση αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, έρχονται εκλογές. Το διαφαινόμενο εκλογικό αποτέλεσμα δεν πρέπει να αποτρέψει την συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες. Όποια και να είναι η πολιτική προτίμηση του καθενός, ο αποκλεισμός καιροσκόπων, αποστατών, πολιτευτών που αρνούνται να λογοδοτήσουν στους ψηφοφόρους τους και γενικώς πάσης φύσεως «ψωνάρας» από τα έδρανα του κοινοβουλίου αποτελεί εθνικό καθήκον.

About Χριστόφορος ΤΡΙΠΟΥΛΑΣ

editor
Ο Χριστόφορος Τριπουλάς είναι πανεπιστημιακός και διδάσκει μαθήματα ρητορικής και διαπροσωπικής επικοινωνίας. Ασχολείται με την μετάφραση και την επιφυλλιδογραφία και είναι συντάκτης στην εφημερίδα Αριστεία.

Το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: