«Να μετονομάσουμε σήμερα την οδό Εγνατίας σε λεωφόρο Μακεδονίας». Αυτή είναι η πρόταση του ανεξάρτητου υποψηφίου Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Νασιούλα.

Η ρηξικέλευθη πρόταση αναδεικνύει τον καθοριστικά συμβολικό και ενδεικτικά προγραμματικό της σκοπό. Με τα λόγια του Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη»: «Η Εγνατία είναι η οδός που συνδέει την Θεσσαλονίκη με τον κόσμο. Ταυτόχρονα, είναι η αποθέωση της συνέχειάς μας με το ένδοξο αστικό μας παρελθόν. Ή μήπως μας διαφεύγει κάτι»;

Και ο κ. Νασιούλας συνεχίζει: «Γιατί αποθεώνουμε την ρωμαϊκή αναφορά της διαχρονικά μεγάλης ελληνικής μας πόλεως; Οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Ελλάδα και λεηλάτησαν τα μυθώδη πλούτη που συσσώρευσαν οι ενωμένοι υπό τον Μέγα Αλέξανδρο Έλληνες πλήν Λακεδαιμονίων. Η ιστορική αλήθεια τους αναγνωρίζει πως πάσχισαν να φτάσουν το ελληνικό κάλλος στον δημόσιο χώρο και στα ανθρώπινα ήθη, με σχετική όμως επιτυχία. Δεν είναι καιρός να αποκαταστήσουμε την ιστορική αναφορά της πόλεως μας ως σύγχρονου κέντρου της Μακεδονίας, μετά την εποχή του ελληνιστικού κόσμου, του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου»;

Η πρόταση έρχεται σε μια στιγμή που ο δημόσιος διάλογος για την πόλη της Θεσσαλονίκης και για την συλλογική ιστορική μας αφήγηση αναζητεί γνήσια ιστορικά και φυσιογνωμικά ερείσματα, που να είναι ανοικτά προς το μέλλον. Μάλιστα, σε αντιδιαστολή με την κατάχρηση των ελληνικών ονομάτων, των συμβόλων και των πολιτισμικών αναφορών από γειτονικά καθεστώτα, όπως συμβαίνει με τις αναφορές στην Μακεδονία και κάποιους Σκοπιανούς ή τις αναφορές στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο και κάποιους Βουλγάρους. Όσο περιθωριακές και αν είναι σ’ αυτές τις χώρες οι αντιλήψεις αυτές και όση δυσκολία βρίσκουν οι αιτιάσεις αυτές στην διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα, η δημιουργία ιστορικά άκυρων ροπών δεν πρέπει να βρίσκει την Ελλάδα συνεργό.

Η πρόταση του νέου υποψηφίου Δημάρχου Γιάννη Νασιούλα καταλήγει: «Σε λίγα χρόνια, θα είμαστε σε θέση να εγκαινιάσουμε το Μετρό της Θεσσαλονίκης, ένα έργο στο οποίο πίστεψαν μόνον αυτοί που αγαπούν την πόλη και το απαξίωσαν τα γνώριμα οστεόφυτα στα υπόγεια της ελλαδικής εξουσίας. Ταυτόχρονα, θα μπορούμε να παραδώσουμε και την οδό Εγνατίας με μια νέα μορφή στους πολίτες της ζωτικής ελληνικής πόλεως του Βορρά, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, την Θεσσαλονίκη. Η μετονομασία της ιστορικής οδού σε «Λεωφόρο Μακεδονίας» αποκαθιστά μια πιστή ιστορική αναφορά της πόλεως και ενισχύει την ταυτότητά της ως πύλης της Ελλάδος προς τα γειτονικά κράτη, που αναζητούν – άλλες φορές δικαίως, και άλλες φορές άγαρμπα- έναν τρόπο λειτουργικής τους πρόσδεσης στην Ελλάδα που ποτέ δεν πεθαίνει, συνεχίζει, αντέχει και ηγείται».

Originally posted 2018-11-03 12:15:10.