Την παραίτησή του υπέβαλε ο Ρίτσαρντ Πίλγκερ (Richard Pilger), επικεφαλής του Τμήματος Εκλογικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Η παραίτηση του ανώτατου λειτουργού ήρθε μετά την εντολή του Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπαρ στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να διερευνήσουν φερόμενες παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές.

Αν δεν υπέβαλε την παραίτησή του, θα ήταν ο Ρίτσαρντ Πίλγκερ αυτός που θα επέβλεπε της έρευνες σε εθνική, ομοσπονδιακή, κλίμακα.

Η εισαγγελική εντολή

Ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε οι έρευνες να γίνουν από ομοσπονδιακούς Εισαγγελείς, “εάν υπάρχουν σαφείς και προφανώς αξιόπιστοι ισχυρισμοί για παρατυπίες που, αν αληθεύουν, θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν το αποτέλεσμα ομοσπονδιακών εκλογών σε ένα συγκεκριμένο κράτος”.

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπαρ

Θεσμικός σεισμός

Το έγγραφο δίνει στον Ντόναλντ Τραμπ την απόδειξη ότι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ εξετάζει ισχυρισμούς για εκτεταμένες εκλογικές παρανομίες σε πολλές πολιτείες, που ο Πρόεδρος έχασε με λίγες χιλιάδες ψήφους, που τύγχανε όλες τους να είναι επιστολικές.

Έχει ηχηρή και καθοριστική σημασία πως ο Γενικός Εισαγγελέας δεν παρενέβη μετά την ανακήρυξη του νικητή, όπως αποτελεί πάγια πρακτική, αλλά πριν ανακηρυχθεί ο νικητής, τονίζοντας πως η καθυστερημένη επέμβαση ενδέχεται να επέφερε ανήκεστο ζημία στην προανακριτική διαδικασία.

Η εισαγγελική εντολή του κ. Barr θα προσφέρει σοβαρά επιχειρήματα στους υποστηρικτές του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι επιμένουν ότι οι εκλογές έχουν πρόδηλα κλαπεί από αυτούς.

Στηρίξτε μας με μια δωρεα

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.