Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκωθεί στην Ομογένεια των ΗΠΑ με αφορμή μια ομιλία που εξεφωνήθη στην τελετή αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στην Βοστώνη, το περασμένο Σάββατο. Αιτία του σάλου που προκλήθηκε στάθηκαν κάποιες προκλητικές δηλώσεις του ομογενούς μεγαλοεπιχειρηματία κ. Ευσταθίου Βαλιώτη, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον ρόλο του στην Ομογένεια. Κατά την διάρκεια της ομιλία του κ. Βαλιώτη, ο οποίος τιμήθηκε από την Σχολή με επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα, μίλησε ευθέως για την άμεση ανάγκη να διαρρήξει την σχέση της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και να γίνει αυτοκέφαλη ή να μεταφερθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Αμερική. Στην συνέχεια έβαλλε κατά τους ενδημούντες στην Κωνσταντινούπολη αρχιερείς με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, ενώ ισχυρίστηκε ότι εάν μεταφερθεί το Πατριαρχείο στην Αμερική, θα «μπορεί απρόσκοπτα να επιτελεί το έργο του και την οικουμενική αποστολή του. Και τότε το Πατριαρχείο θα ξαναβρεί την αίγλη του, από εδώ θα διδάξουμε τα έθνη Ορθοδοξία, εδώ θα βρει τη δύναμή του και θα σωθεί και η Ελλάδα».

Για τους «παροικούντες εν Ιερουσαλήμ», οι δηλώσεις αυτές είναι εύλογο να προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα που ποικίλουν μεταξύ θυμού και θυμηδίας. Θυμό για τα κριτήρια που επικρατούν στο μοναδικό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ίδρυμα της Ομογένειας των ΗΠΑ αναφορικά με τις επιλογές τους και θυμηδία για τις ακατοχύρωτες απόψεις, τα έωλα επιχειρήματα και το ευφάνταστο των επαγγελιών του ομιλητή. Το εύλογο ερώτημα που γεννάται σε όσους γνωρίζουν τα δεδομένα της Ομογένειας είναι πώς ακριβώς θα συντελεσθεί το θαύμα του ορθοδόξου επανευαγγελισμού της οικουμένης με την μεγαλύτερη μερίδα των σημερινών αποφοίτων της Σχολής να αποδεικνύονται λειτουργικώς αναλφάβητοι στην ελληνική γλώσσα; Πώς θα σωθεί η Ελλάδα όταν η σημερινή Ομογένεια αδυνατεί να σώσει μια χούφτα ελληνικών σχολείων που ιδρύθηκαν από φτωχούς μετανάστες και παραδόξως πως δεν μπορεί να συντηρηθούν από πλούσιους επιχειρηματίες και κοινότητες Ελλήνων με ιστορία πολλών δεκαετιών;

grecobooks

Οι απάδουσες προς τον χαρακτήρα της τελετής και το πλαίσιο της ομιλίας δηλώσεις του κ. Βαλιώτη δεν έμειναν αναπάντητες. Στις μέρες που ακολούθησαν, εξεδόθησαν σκληρές δηλώσεις από τις Μητροπόλεις Αγίου Φραγκίσκου, Νέας Ιερσέης και Σικάγου, καθώς και το τάγμα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής εξέδωσε μια πιο ήπια ανακοίνωση, διαχωρίζοντας τις θέσεις της Εκκλησίας από τα προσωπικά πιστεύω του κ. Βαλιώτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ειρηθείς είναι μεγαλομέτοχος της τράπεζας «Alma Bank», απ᾽ όπου η διανύουσα οικονομική κρίση Αρχιεπισκοπή Αμερικής ελπίζει να λάβει δάνειο της τάξεως $7,5-$10 εκατομμυρίων για την αναχρηματοδότηση του χρέους της, βάζοντας ως εγγύηση τα ιδιόκτητα γραφεία της σε παλιό αρχοντικό στο Μανχάταν. Αναμένεται και η τοποθέτηση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, που θα συνεδριάσει στο Φανάρι την ερχόμενη εβδομάδα, πάνω στο θέμα αυτό.

Βέβαια, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η αναγωγή της ομιλίας σε αιτία δημοσίου διαπληκτισμού δίνει υπερβολικά μεγάλη αξία σε δηλώσεις που δεν ξεχωρίζουν, κατά τα άλλα, για την ποιότητα ή την ευφυία των προτάσεων που κομίζουν. Απλά προκαλούν εντυπωσιοθυρικά  για λόγους που πιθανώς σχετίζονται με την ξιπασιά και την εγωπάθεια ή στοχεύουν στην εξασφάλιση κάποιου άλλου στόχου.

Αλλού βρίσκεται το βαθύτερο πρόβλημα. Πρώτον, κάποιοι αυτοδιαφηζόμενοι «ηγέτες» της Ομογένειας δεν δείχνουν να έχουν εννοήσει την τρομερή ζημιά που προκάλεσε η βίαια απόσχιση της Ελλαδικής Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Κι ασφαλώς, η απόσχιση αυτή επινοήθηκε και επιβλήθηκε από ξένα κέντρα. Συνεπώς, εύλογα προβληματίζεται κανείς για το αν ή οι ημέτεροι τυγχάνουν ιστορικά αδιάβαστοι ή σχηματίζουν τις απόψεις τους βάσει προσωπικού (ενδεχομένως και ξένου) οφέλους εις βάρος του συνόλου.

Δεύτερον, η εν γένει συμπεριφορά και προβολή τέτοιων ακρίτων ενεργειών από μια μικρή ομάδα ανθρώπων όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος το κατά κεφαλήν εισόδημα τους να ξεπερνά κατά πολύ την κατά κεφαλήν καλλιέργειά που διαθέτουν μπορεί να δημιουργήσει περιπέτειες για τον Ελληνισμό της Διασποράς. Ειδικά τώρα που συζητείται το θέμα απόδοσης εκλογικών δικαιωμάτων στους ομογενείς… και πιθανή εκπροσώπησή τους.

Originally posted 2018-05-25 10:22:41.

Written by

Χριστόφορος ΤΡΙΠΟΥΛΑΣ

Ο Χριστόφορος Τριπουλάς είναι πανεπιστημιακός και διδάσκει μαθήματα ρητορικής και διαπροσωπικής επικοινωνίας. Ασχολείται με την μετάφραση και την επιφυλλιδογραφία και είναι συντάκτης στην εφημερίδα Αριστεία.