Στην Ελλάδα του 2017 καταγράφεται επιδημική έξαρση της ιλαράς και θρηνούμε ήδη νεκρούς. Το αντεμβολιαστικό κίνημα απόκτησε ιδιαίτερη απήχηση και αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Η ταχεία και υψηλής έντασης διάχυση αναξιόπιστων ιδεών αποδεικνύει περίτρανα την αδυναμία της κοινωνίας. Στερούμενοι κριτικής ικανότητας σε ζητήματα υγείας και με κλονισμένη την εμπιστοσύνη απέναντι στη σύγχρονη ιατρική, πολλοί είναι αυτοί που παρασύρονται.

Οι ανόητοι πρωταγωνιστές αυτής της τραγικής κατάστασης, παρουσιάζοντας έρευνες του προηγούμενου αιώνα -πολλάκις απορριφθείσες- επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα προς ίδιον όφελος. Το ζήτημα λαμβάνει διαστάσεις κεκαλυμμένου marketing, αφού οι περισσότεροι προέρχονται από τον χώρο της εναλλακτικής ιατρικής. Η μερίδα του λέοντος των εναλλακτικών θεραπευτών, αντιθέτως, αντιλαμβάνονται τη συμπληρωματικότητα του ρόλου τους και δεν επιτίθενται στα θεμέλια και τα διαχρονικά οφέλη της τεκμηριωμένης ιατρικής. Αν και λίγοι, το κακό που προκαλούν οι διαφημιστές είναι μετρήσιμο.

Οι γονείς, ο κύριος αποδέκτης της προπαγάνδας, αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου να εξαπατηθούν. Αφ ενός, εξ αιτίας της ελλιπούς παιδείας τους, η φαρέτρα τους στερείται, εργαλείων σκέψης και αξιολόγησης των ζητημάτων επιστήμης. Αφ ετέρου, η ενδεχόμενη βλάβη του παιδιού στην οποία μπορεί να οδηγήσουν οι επιλογές τους τούς προκαλεί πανικό. Το έδαφος είναι εύφορο και οι καρποί της αμφιβολίας έτοιμοι να ριζοβολήσουν.

Τα εμβόλια αποτελούν σπουδαία αδιαμφισβήτητη ανακάλυψη της σύγχρονης ιατρικής που βελτίωσε αισθητά τη βιωσιμότητα του είδους μας. Τα αποτελέσματα δεν είναι εμφανή στο μέσο υγιές άτομο. Προστατεύουν, όμως, αποτελεσματικότατα ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα νεογνά, τους υπερήλικες και τους ανοσοανεπαρκείς. Συνεπώς, ο ελλιπής εμβολιασμός ενός υγιούς δεν θα επηρεάσει άμεσο τον ίδιο, αλλά τον ευπαθή.

Η εξάπλωση του ιού των fake news στην επιστήμη πρέπει να προληφθεί και να παταχθεί με αποφασιστικότητα και αυστηρότητα. Αυτοί που διακινούν ιδέες επικίνδυνες για την δημόσια υγεία φέρουν το βάρος των προκαλούμενων θανάτων. Το κράτος και οι φορείς του οφείλουν να προστατεύουν τους πολίτες, να τους ενημερώνουν και να τους εκπαιδεύουν. Είναι αφελές να αφήνονται έρμαια των “τσαρλατάνων”. Η έκβαση θα είναι μοιραία.

Originally posted 2017-11-28 10:03:01.

Written by

Συμεών ΞΕΝΙΔΗΣ

Ο Συμεών ΞΕΝΙΔΗΣ είναι συντάκτης της εφημερίδας ΑΡΙΣΤΕΙΑ και επιμελείται την στήλη "Ιπποκρατικά". Είναι ιατρός, πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.