Προεκτάσεις σε πολλά επίπεδα – που αφορούν τόσο στη Γερμανία, όσο και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες μετά το τελικό αδιέξοδο των συζητήσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Οικολόγων Πρασίνων. Οι διαρροές των τελευταίων ημερών από το επιτελείο των Σοσιαλδημοκρατών δεν άφηναν περιθώρια για αισιοδοξία. Θετική, ωστόσο, κρίνεται η αλλαγή στάσης που επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες δηλώσεις του κυρίου Μάρτιν Σουλτς, ενόψει της σημερινής συνάντησής του με τον Γερμανό Πρόεδρο κύριο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων  DPA “Είμαι σίγουρος πως τις επόμενες ημέρες θα βρούμε μία καλή λύση για τη χώρα”. Τις τελευταίες ημέρες το κόμμα του κι ο ίδιος προσωπικά δέχτηκε έντονα αρνητική κριτική για την αδιάλλακτη και σκληρή στάση που διατυπώθηκε από υψηλόβαθμα στελέχη του SPD, όσον αφορά στην πιθανότητα συνεργασίας.

Τόσο ο Γερμανός Πρόεδρος, όσο και η Υπηρεσιακή Καγκελάριος, δεν επιθυμούν το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας. Κάτι τέτοιο δεν θα επιτρέψει τη Γερμανία να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Επιπλέον μία αδύναμη κυβέρνηση θα τονώσει τον ευρωσκεπτικισμό και το κόμμα της ακροδεξιάς.

Ενδεικτική της δύσκολης πολιτικής κατάστασης στη Γερμανία είναι η δημοσίευση της εφημερίδας Bild, σύμφωνα με την οποία μέλη της νεολαίας του κόμματος της κυρίας Άγκελα Μέρκελ ζητούν την παραίτησή της, διότι όπως αναφέρεται, έφερε ένα πολύ κακό εκλογικό αποτέλεσμα για το κόμμα και δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την προσωπική της παραμονή στην εξουσία παρά για το μέλλον του κόμματος.

Η ανησυχία που εξαπλώνεται σε όλη την ΕΕ αποτυπώνεται και στις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου κυρίου Εμ. Μακρόν, ο οποίος δήλωσε με νόημα πως “δεν είναι προς το συμφέρον μας να παγώσει η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία”. Εξάλλου τις επόμενες ημέρες οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας θα συζητούσαν για την νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου.