
Ανακοινώθηκε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για ένταξη στις 120 δόσεις για χρέη προς την εφορία μέχρι και 50.000 ευρώ, όπως ισχύει και στην περίπτωση οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο δυνατότητα υπαγωγής στην ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν τα φυσικά πρόσωπα – με ή όχι πτωχευτική ικανότητα – που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Ελλάδα και οι συνολικές οφειλές τους προς τους πιστωτές δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ, ενώ από αυτές οι οφειλές προς το Δημόσιο δεν ξεπερνούν το 85%.
Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές που έχουν βεβαιωθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016, καθώς και μεταγενέστερες οφειλές, συνυπολογίζοντας όμως τόκους και προσαυξήσεις για την περίοδο μέχρι σήμερα.
Δεν μπορούν να ρυθμιστούν οφειλές που έχουν ρυθμιστεί ήδη δικαστικά ή με δικαστικό συμβιβασμό, όπως ισχύει στο νόμο 3869/2010. Επίσης εξαιρούνται οφειλές από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που παραχωρήθηκαν μέσω ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών.
Ως εκ τούτου, αν οι συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ, μπορεί να υποβληθεί αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση από την 1η Φεβρουαρίου του νέου έτους έως και το τέλος της χρονιάς.
Η ρυθμίσεις έρχονται για να ελαφρύνουν τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και τους υπερχρεωμένους πολίτες, όμως με την οικονομία στο ναδίρ και τη φορολογική αφαίμαξη, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, δεν είναι σίγουρο πως οι πολίτες θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις ρυθμίσεις, αφού σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν ρυθμίσεις σε ταμεία, ΔΕΚΟ, τράπεζες, τρέχοντες λογαριασμοί και αυξανόμενα έξοδα διαβίωσης. Παρά την θριαμβολογία η χώρα μας είναι μία ωρολογιακή βόμβα που απλώς αναβάλλεται η στιγμή της έκρηξης. Ως πότε;