Ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να καταβάλλουν όλοι όσοι πρόκειται να εντοπιστούν πως δεν πληρούν τις εισοδηματικές και περιουσιακές προϋποθέσεις βάσει των οποίων είχαν μερική απαλλαγή στο ποσό του ΕΝΦΙΑ. Ο αριθμός των φορολογουμένων σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανέρχεται σε 1,3 εκατομμύρια φορολογουμένων και οι έλεγχοι πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός 10 ημερών από σήμερα. Σε νέο έλεγχο αναμένεται να υποβληθούν ηλεκτρονικά και οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι.

Σε περίπτωση που κατά τον επανέλεγχο διαπιστώνεται μεταβολή είτε στα εισοδήματα, είτε στην επιφάνεια κτισμάτων, θα καταργούνται τα παλιά εκκαθαριστικά και θα αποστέλλονται τα νέα χωρίς την φοροαπαλλαγή.

Οι προϋποθέσεις όσων δικαιούνται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ είναι ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για κάθε μέλος, σύνολο επιφάνειας κτισμάτων της οικογένειας όχι μεγαλύτερο των 150 τ.μ. και αντικειμενική αξία κτισμάτων 85.000 ευρώ για άγαμο, 150.000 για έγγαμο και 200.000 ευρώ για έγγαμο με ένα ή δύο παιδιά, Πλήρη απαλλαγή δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%.