Νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, ύστερα από τη συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών, προβλέπει την επιδότηση του τέλους επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος από 30 έως 100%.

Στις ειδικές επιτροπές που θα συσταθούν κατά τόπους στους δήμους θα κρίνεται βάση προϋποθέσεων η κάθε περίπτωση και θα αποφασίζεται το ποσοστό επιδότησης της επανασύνδεσης. Το ποσό της οφειλής που δεν αφορά στο κόστος της επανασύνδεσης θα ρυθμίζεται σε ισόποσες δόσεις προκειμένου να ξανασυνδέσουν το ρεύμα τους χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά.

Μερικές από τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την υπαγωγή στο καθεστώς του ειδικού βοηθήματος είναι η επανασύνδεση να αφορά σε ακίνητο που αποτελεί πρώτη κατοικία. Επίσης, θα πρέπει ο δικαιούχος να πληροί τα κριτήρια του νέου κοινωνικού οικιακού τιμολογίου. Για την ολοκλήρωση του προγράμματος επανασύνδεσης διατέθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ και διαχειριστής ορίστηκε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Κατά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που όλο και χειροτερεύει αυξάνονται όλο και περισσότερο οι οικογένειες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμη και στην κάλυψη των βασικών αναγκών. Στις κατά τόπους κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους υπάρχουν καταγεγραμμένα χιλιάδες περιστατικά ανθρώπων που ζουν χωρίς θέρμανση, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Ευτυχώς όμως βγαίνουμε στις αγορές.