
Στη δημοσιότητα δόθηκε το πλήρες κείμενο της επιστολής του ανεξάρτητου υποψηφίου Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Νασιούλα προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ με ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου 2018. Το κείμενο, μεταφρασμένο στην ελληνική, έχει ως εξής:
«Δεν υφίσταται Μακεδονικό Έθνος»
Κύριε Πρόεδρε,
Γενικευμένη αντίθεση είναι αυτό που ο Έλλην Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και η αριστερή του κυβέρνηση μειοψηφίας έχουν καταφέρει να ενεργοποιήσουν, καταλήγοντας σε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με τον πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κ. Ζόραν Ζάεφ. Η συμφωνία αφορά στον νέο κρατικό ονοματισμό του νοτιότερου υπολοίπου της Γιουγκοσλαβίας, συνορεύοντος με την βορειότερη Ελληνική περιοχή της Μακεδονίας. Παράλληλα, οι δύο υπουργοί εξωτερικών συμφώνησαν σε ένα νέο όνομα για την υπηκοότητα και την γλώσσα του λαού της FYROM, κυρίως αυτοπροσδιοριζομένων ως Βουλγάρων, Αλβανών, Σλάβων, Ρομά και Ελλήνων.
Αυτό που εξαγρίωσε τους Έλληνες είναι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός τους έχει δώσει την συναίνεσή του στην εκχώρηση του πανάρχαιου ελληνικού ονόματος της Μακεδονίας για χρήση υπό ένα πολύ θολό διεθνές και εθνικό θεσμικό πλαίσιο στους ξένους γείτονές μας. Για διάστημα δεκαετιών, οι αρχές στα Σκόπια επιζητούσαν μια κοινή εθνική ταυτότητα για τους κατοίκους αυτού του μικροσκοπικού κράτους που προηγουμένως ανήκε στην Γιουγκοσλαβία. Υιοθετώντας το όνομα της Μακεδονίας αυθαίρετα για το πρώην Γιουγκοσλαβικό (δηλ. «Ενωμένο Σλαβικό») κράτος τους, καθώς και για το λαό τους και την λέξη “Μακεδονική” για το νοτιο-σλαβικό/βουλγαρικό γλωσσικό τους ιδίωμα που αποδίδεται στα Κυριλλικά, μια μείζονα αντιπαράθεση έχει ανακύψει, με τους δύο γείτονες να διατηρούν ως πρότινος ελάχιστες επίσημες σχέσεις.
Έκτοτε, οι Έλληνες βγαίνουν συνεχώς στους δρόμους. Μια πρόταση μομφής κατετέθη εν μέσω δηλητηριώδους αντιπαράθεσης στο ελληνικό κοινοβούλιο. Δεν υφίσταται ορατή συναίνεση στην εκχώρηση του ελληνικού ονόματος της Μακεδονίας και των παραγώγων του για γενική (erga omnes) χρήση σε ξένους.
Οι Έλληνες ανησυχούν πως η χρησιμοποίηση του ονόματος «Μακεδονία» από ξένους θα προσφέρει την βάση για μια εθνο-γένεση που θα λάβει χώρα επί κατάχρησης της εθνικής, ανθρωπολογικής, ιστορικής, γλωσσικής και θρησκευτικούς της κληρονομιάς.
Το όνομα της Μακεδονίας σημαίνει πολλά για τους Έλληνες, αφ ης στιγμής περιγράφει το λίκνο του Ελληνιστικού Πολιτισμού: το βασίλειο της Μακεδονίας υπό τον Φίλιππο τον Β’ και τον γιό του Αλέξανδρο τον Μέγα ένωσε όλες τις αντιμαχόμενες ελληνικές πόλεις-κράτη σε έναν κοινό σκοπό – να δώσουν ένα μάθημα στους Πέρσες, που είχαν εισβάλει στα ελληνικά βασίλεια και στις ελληνικές πόλεις-κράτη και κατέστρεψαν τα ιερά των Ελλήνων. Στον εμβληματικό ναό της Θεάς Αθηνάς, τον Παρθενώνα, ο Αλέξανδρος ο Μέγας, ο Νο1 ήρωας των Ελλήνων επί 23 αιώνες, επισημοποίησε την συλλογικά ανατεθιμένη σ’ αυτόν εντολή (mandate) με μια γραπτή διακήρυξη που έχει ως εξής: “Ο Αλέξανδρος, γιος του Φιλίππου, και οι Έλληνες, πλην Λακεδαιμονίων…” κλπ. Οι Λακεδαιμόνιοι, δηλαδή οι Σπαρτιάτες, δεν επιθυμούσαν να αφήσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους και έτσι οι υπόλοιποι Έλληνες ξεκίνησαν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν τον προαιώνιο ασιατικό τους εχθρό, ώστε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη ενάντια στους εχθρούς του Βασιλιά Λεωνίδα και του Περικλέους των Αθηνών. Και οι εχθροί αυτοί ήταν οι πανίσχυροι Πέρσες Βασιλείς πρώτα ο Ξέρξης και τότε ο Δαρείος, που επετέθησαν στην Ελλάδα και ισοπέδωσαν τα ιερά των Ελληνικών Θεών, που από τα προϊστορικά χρόνια πιστευόταν πως κατοικούν στο όρος Όλυμπος, στην καρδιά της σημερινής Μακεδονίας, στην Βόρειο Ελλάδα.
Περίπου 90% αυτού που ιστορικά έχει αυτοπροσδιοριστεί από τους Έλληνες ως η περιοχή της Μακεδονίας αποτελεί σήμερα τρεις ελληνικές Περιφέρειες, ήτοι της Ανατολικής, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, στον ελληνικό Βορρά.
Από την στιγμή που οι κάτοικοι πάνω από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας είναι Σλάβοι και Βούλγαροι και έφτασαν στην περιοχή μετά τον 6ο μ.Χ. αιώνα, χρόνους μετά τον Αλέξανδρο και τον δάσκαλό του Αριστοτέλη, όσοι εκ της διεθνούς κοινότητας απαιτούν οι Έλληνες να δεχθούν μια εθνογένεση εις βάρος της ιστορικής, ανθρωπολογικής, γλωσσολογικής και πολιτισμικής ακεραιότητας μας ζητούν υπερβολικά πολλά.
Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ δεχθείτε τους θερμότερους χαιρετισμούς μου
Ειλικρινώς δικός σας
Δρ. Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ
Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Originally posted 2018-10-30 09:37:13.