Την αρχή έκαναν οι Βρετανοί, που υποκίνησαν το στρατιωτικό κίνημα στου Γουδή, το 1909, για να επιβάλουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο στον Βασιλέα Γεώργιο τον Ά. Το κίνημα: ένα τσούρμο από τιποτένιους, που φρόντισε σε αντάλλαγμα της ανταρσίας τους να εξασφαλίσει τρεις οκάδες ρουσφέτια για τους ίδιους και την τσέπη τους.

Μετά, την σκυτάλη πήρε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Έφερε τους Βρετανούς και τους Άγγλους νύχτα στη Θεσσαλονίκη. Έριξαν τον Βασιλέα Κωνσταντίνο τον Ά, που δεν ήθελε απροετοίμαστη, ανέφικτη και καταχρηστική έξοδο στον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο. Μένοντας σταθερός στην γραμμή του Γενικού Επιτελείου, εφάρμοζε απόλυτη ουδετερότητα και προετοίμαζε έξοδο στο πλευρό των Άγγλων, όταν η ειρήνη θα καθίστατο ανέφικτη, τα ανταλλάγματα των Άγγλων γραμμένα στο χαρτί και η στρατιωτική τους παρουσία στο μακεδονικό μέτωπο άρτια.

Ο Βενιζέλος τον ανέτρεψε, χωρίζοντας την Ελλάδα στα δύο με πραξικόπημα μιας ντουζίνας όλης κι όλης από μηδενικά που ήλεγχε. Παρήγγειλε στους Γάλλους (και στους Άγγλους) να επιβάλουν ναυτικό αποκλεισμό και λιμό, με γραπτή του επιστολή. Χιλιάδες πέθαναν. Έβαλε φωτιά και έκαψε την Θεσσαλονίκη: η μίζα σε γαλλικά φράγκα για την ανοικοδόμηση ήταν καλή.

Κατόπιν επέβαλε δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα, μέχρι να εγκαταλείψει το στρατηγικό αδιέξοδο στην Μικρασία, αφήνοντας την κατάρρευση στους άλλους, που σαν χαζοί πήραν μέρος στις εκλογές του 1920. Κι έτρεχαν τελευταία στιγμή στο Μεταξά να τους πει πώς θα μπορούσαν να τραβηχτούν από την Ανατολία, χωρίς ένα εκατομμύριο σφαγμένους Έλληνες από τις εγκαταλειπόμενες περιοχές.

Εκτελέσεις και δολοφονίες από το 1916 ως το 1920. Στάση και υπονόμευση του μικρασιατικού μετώπου από σκοτεινούς υπαλλήλους του Βενιζέλου όπως ο Πλαστήρας. Στημένη δίκη των 8 και εκτέλεση των 6, το 1922. Όσοι ήξεραν για το βρώμικο παιχνίδι του Βενιζέλου με τον Λόυντ Τζώρτζ και τα πολλά, πολλά εκατομμύρια του Ζαχάρωφ τώρα βγήκαν από τη μέση…

Ξανά μανά κινήματα και χούντες, κάθε φορά που ο Βενιζέλος έχανε τις εκλογές. Τα κοπρόσκυλά του επί το έργον. Και μετά: Βενιζέλος.

Ως το 1936. Ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Β διορίζει Πρωθυπουργό τον ως τότε Αντιπρόεδρο της νόμιμα εκλεγμένης Κυβέρνησης Ιωάννη Μεταξά. Η Βουλή ψηφίζει αναστολή άρθρων του Συντάγματος με μεγάλη πλειοψηφία. Κλείνει η Βουλή. Κοινωνικό κράτος και πολεμική προετοιμασία – τα ανεξίτηλα επιτεύγματα του νόμιμου καθεστώτος, αλλά de facto δικτατορίας, του Μπαρμπα Γιάννη. Η εθνική πολιτική του ΌΧΙ στους Ιταλούς, στους Γερμανούς, στους Βούλγαρους, αλλά και στους Άγγλους, έμεινε ως πολύτιμη παρακαταθήκη.

Οι κομμουνιστές σήκωσαν τα αγγλικά τους όπλα ενάντια στους Έλληνες ήδη από την Κατοχή. Λείπει η γάτα και χορεύαν τα ποντίκια. Δεκάδες χιλιάδες δολοφονημένοι, βιασμένες, όμηροι και σκοτωμένοι. Για τα μάτια του Τίτο (και των Άγγλων φίλων του Σιάντου και του Ζαχαριάδη).

Μετά, συνομωσίες του Ανδρέα Παπανδρέου και αμυντικές προετοιμασίες του Βασιλιά Κωνσταντίνου του Β. Οι Συνταγματάρχες τους πρόλαβαν όλους. Στρατιωτική επανάσταση στις 21 Απριλίου 1967, με πραξικόπημα και επιβολή δικτατορίας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε μόνον ένα ρουσφέτι να ζητήσει από τον κατοπινό του χρηματοδότη Γεώργιο Παπαδόπουλο. Να αφήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τον άνθρωπό τους.

Το 2010, ο Γιώργος Παπανδρέου υπηγαγε την Ελλάδα στο ΔΝΤ, πτωχεύοντάς την για πάντα. Οι Έλληνες δεν ερωτήθηκαν.

Εσείς, ποιά χούντα προτιμάτε;

Originally posted 2018-04-22 14:42:33.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.