Απάντηση στις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό των Σκοπίων, από την αντιπολίτευση, αλλά και στο «μπλόκο» της Σόφιας στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων, επιχείρησε να δώσει ο πρωθυπουργός της βόρειας γείτονος, Ζόραν Ζάεφ.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοσταθμό της χώρας, «KANAL 77», η οποία αναρτήθηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων είπε:

«Πατριωτισμός στην πολιτική είναι να διασφαλίσεις ότι δύο Έλληνες πρωθυπουργοί επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας και του μακεδονικού λαού.

Τί υπερασπίζονται οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αυτές τις ημέρες με τις διαδηλώσεις που διοργανώνουν; Δεν χάσαμε την ταυτότητα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως λένε αυτοί. Είναι δύσκολο, ανέφικτο να επιτευχθεί συναίνεση με ανθρώπους που ψεύδονται ότι η Ολλανδία και η Δανία ορθώνουν εμπόδια στην υϊοθέτηση του διαπραγματευτικού πλαισίου. Διαψεύσεις εκδόθηκαν και από τους ανώτατους πολιτικούς θεσμούς αυτών των χωρών. Το να ψεύδεστε δεν είναι πατριωτισμός».

Επίσης, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της βόρειας γείτονος,, «MIA», μιλώντας χτες σε συγκέντρωση στο Shtip, απαντώντας σε ερώτηση που του έθεσε βουλευτής της αντιπολίτευσης, είπε:

«Η μακεδονική γλώσσα και ο μακεδονικός λαός, όχι μόνο δεν ήταν ποτέ άλλοτε πιο προστατευμένα, αλλά και πιο επιβεβαιωμένα.

Σήμερα, τόσο η Ελληνική Δημοκρατία όσο και η Δημοκρατία της Βουλγαρίας, αλλά και όλος ο κόσμος, μιλούν για τους Μακεδόνες και το μακεδονικό λαό, ενώ η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει ληφθεί απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Τελείωσαν τα ανούσια ψέματα που επί έντεκα χρόνια έλεγαν σε αυτό τον λαό, με το πρόσχημα ότι δήθεν θα χανόταν κάθε ελπίδα για το μέλλον του.

Σήμερα είμαστε Μακεδόνες που ομιλούμε τη μακεδονική γλώσσα. Σήμερα έχουμε χώρα, η οποία δεν είναι πια FYROM, στα προσωπικά μας στοιχεία γράφει ότι είμαστε Μακεδόνες και ότι ομιλούμε τη μακεδονική γλώσσα. Σήμερα είμαστε κράτος, ανεξάρτητα από τη στάση οποιουδήποτε γείτονα.

Ξέρουμε να είμαστε φίλοι, να είμαστε υπομονετικοί, να είμαστε εφευρετικοί, αλλά ξέρουμε και να προστατεύουμε κάθε τι δικό μας μακεδονικό, τη «μακεδονοσύνη», τη μακεδονική γλώσσα και όλα τα δικαιώματα των Μακεδόνων, που είναι ισότιμος λαός με όλους τους λαούς στην ΕΕ».

Αυτές οι δηλώσεις είναι το άμεσο και ορατό αποτέλεσμα της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σέβεται την Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για εκχώρηση του ελληνικού ονόματος της Μακεδονίας σε τρίτους για γενική χρήση.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!