Συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού των Σκοπίων κυρίου Ζόραν Ζάεφ και του μεγαλοεπενδυτή κυρίου Τζωρτζ Σόρος έλαβε χώρα την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στο Νταβός της Ελβετίας. Η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της σύσκεψης του Σκοπιανού Πρωθυπουργού με τον Έλληνα ομόλογό του κύριο Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σκοπιανών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο κύριος Ζάεφ είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει αυτοπροσώπως τον κύριο Σόρος για την μακρόχρονη χρηματοδότηση που του έχει εξασφαλίσει. Ο κύριος Σόρος διαβεβαίωσε τον Σκοπιανό ηγέτη πως παραμένει ανοικτός για συνεργασίες που στόχο θα έχουν την ανάπτυξη των δημοκρατικών δυνατοτήτων της σκοπιανής κοινωνίας, για νέες δουλειές, απευθείας επενδύσεις και ιδίως στο πεδίο της διακίνησης ανθρώπων και της μεταναστευτικής ροής.

Ο δισεκατομμυριούχος κύριος Τζωρτζ Σόρος συντηρεί ένα διευρυμένο δίκτυο μη κερδοσκοπικών οργανισμών στην Ελλάδα και στα Σκόπια, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες στην Βαλκανική, στην Ανατολική Ευρώπη και βέβαια στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τον πρώην πρωθυπουργό κύριο Γιώργο Παπανδρέου και από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κύριο Γιάννη Μπουτάρη – αμφότεροι δημόσια πρόσωπα με μεγάλη δραστηριοποίηση στην δημιουργία και υποστήριξη ΜΚΟ για διάφορους σκοπούς. Χρηματοδοτεί πλήθος οργανισμών που ασχολούνται με την είσοδο, διαμονή και παραμονή των λαθρομεταναστών, προσφύγων και νομίμων μεταναστών στην Ελλάδα.

Ο κύριος Σόρος καταγγέλθηκε επίμονα από τον απελθόντα Πρωθυπουργό των Σκοπίων κύριο Νίκολα Γκρουέφσκι πως έστησε ένα δίχτυ ΜΚΟ που οργάνωσαν διαδικτυακό πόλεμο εναντίον του στο Google και στο Facebook και πως εκπαιδεύει τα στελέχη αυτών των ΜΚΟ στον κυβερνοπόλεμο: συνεχείς αρνητικές αναφορές στο Facebook για να μπλοκάρουν ανεπιθύμητες στον Σορος ιστοσελίδες, μαζικά μηνύματα, μαζικά καλέσματα όπως στην κινητοποίηση των πολιτών επί μήνες στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων για να πέσει η κυβέρνηση του κυρίου Γκρουέφσκι.

Αντίστοιχη πολεμική έχει αρθρωθεί εναντίον του κυρίου Σόρος από ηγέτες κρατών της Ανατολικής Ευρώπης που επιδιώχθηκε να γεμίσουν με λαθρομετανάστες, νόμιμους μετανάστες και πρόσφυγες αιτούντες άσυλο. Ακραία είναι η σύγκρουση του κυρίου Σόρος με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κύριο Ντόναλντ Τράμπ. Και βέβαια εξαιρετικές υπήρξαν και παραμένουν οι σχέσεις του με τον απελθόντα Αμερικανό Πρόεδρο κύριο Μπάρακ Ομπάμα και την πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κυρία Χίλαρυ Κλίντον.

Έχουν επανειλημμένα εγερθεί ερωτήματα για την χρηματοδοτική σχέση του κυρίου Σόρος με τον ΣΥΡΙΖΑ, ΜΚΟ που σχετίζονται με στελέχη του και δη με αυτούς που τοποθετήθηκαν σε θέσεις ευθύνης για την υποδοχή και διαχείριση των λαθρομεταναστών και προσφύγων αιτουμένων άσυλο από την Τουρκία.

Στην Ελλάδα, μάθαμε καλά τον κύριο Σόρος όταν Απρίλη του 2010 επισκέφτηκε τον τότε Πρωθυπουργό κύριο Γιώργο Παπανδρέου στο γραφείο του στην Βουλή, λίγο πριν να μας υπαγάγει ο λαοφιλής τότε Έλληνας Πρωθυπουργός στο Μνημόνιο.

Θα ήθελα να αναρωτηθώ δημοσίως: συνάντησε ο κύριος Τσίπρας τον κύριο Σόρος στο Νταβός;

Οι κύριοι Σόρος και Ζάεφ συζητούν όλο χαρά για το μέλλον της Μακεδονίας. Υπήρξε κανείς που να ενημέρωσε τον κύριο Σόρος πως η Μακεδονία είναι μία και είναι μόνον ελληνική;

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη" και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης.