
Η ετήσια έκθεση του SIPRI (The Stockholm International Peace Research Institute, Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης) αναφέρει ότι στις αρχές του 2019 υπήρχαν περίπου 13.865 πυρηνικές κεφαλές στα χέρια εννέα χωρών: ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα. 3.750 εξ αυτών αναπτύχθηκαν με επιχειρησιακές δυνάμεις και άλλες περίπου 2.000 διατηρήθηκαν σε κατάσταση υψηλής επιχειρησιακής επιφυλακής.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του SIPRI Πρέσβης Jan Eliasson, πρώην Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, λέει: «Ένα βασικό εύρημα είναι ότι παρά τη συνολική μείωση του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών το 2018, όλα τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα συνεχίζουν να εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια. ”
Η μείωση του συνολικού αριθμού των πυρηνικών όπλων στον κόσμο οφείλεται κυρίως στη Ρωσία και τις ΗΠΑ – οι οποίες μαζί εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% όλων των πυρηνικών όπλων – μειώνοντας περαιτέρω τις στρατηγικές τους πυρηνικές δυνάμεις σύμφωνα με την εφαρμογή της Συνθήκης του 2010 για Μέτρα για την περαιτέρω μείωση και τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων (New Start) ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται μονομερείς μειώσεις. Το 2018, η Ρωσία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι είχαν επιτύχει τα τελικά όρια μείωσης ισχύος του New Start έως την καθορισμένη προθεσμία.
Το New Start θα λήξει το 2021, εκτός και αν και τα δύο μέρη συμφωνήσουν να το παρατείνουν. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με την επέκταση του New Start ή τη διαπραγμάτευση μιας συνθήκης παρακολούθησης. «Οι προοπτικές για συνεχή διαπραγμάτευση μείωσης των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας και των ΗΠΑ φαίνονται ολοένα και πιο απίθανες λόγω των πολιτικών και στρατιωτικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών», λέει ο Shannon Kile, διευθυντής του προγράμματος πυρηνικού αφοπλισμού, ελέγχου των όπλων και μη διάδοσης του SIPRI.
Τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ έχουν εκτενή και ακριβά προγράμματα για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών κεφαλών, των συστημάτων παράδοσης πυραύλων και αεροσκαφών και των εγκαταστάσεων παραγωγής πυρηνικών όπλων. Το 2018, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εκπόνησε σχέδια για την ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων και την τροποποίηση άλλων για να τους δώσει εκτεταμένους στρατιωτικούς ρόλους και αποστολές.
Τα πυρηνικά οπλοστάσια των άλλων πυρηνικών οπλισμένων κρατών είναι σημαντικά μικρότερα, αλλά όλα είτε αναπτύσσουν νέα οπλικά συστήματα ή έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να το πράξουν. Η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν αυξάνουν το μέγεθος των πυρηνικών οπλοστασίων τους. «Η Ινδία και το Πακιστάν επεκτείνουν τις δυνατότητες παραγωγής στρατιωτικού σχάσιμου υλικού σε κλίμακα που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις του μεγέθους των αποθεμάτων πυρηνικών όπλων κατά την επόμενη δεκαετία», λέει ο Kile.
Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στο στρατιωτικό της πυρηνικό πρόγραμμα ως κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής της για την εθνική ασφάλεια, αν και το 2018 ανακοίνωσε μορατόριουμ για τη δοκιμή πυρηνικών όπλων καθώς και για συστήματα παράδοσης βαλλιστικών πυραύλων μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας.

Αγορά Βιβλίου: Θέματα Κοινωνικής Οικονομίας – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και την κοινωνική τραπεζική (Δωρεάν Αποστολή)
Θέματα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και στην κοινωνική τραπεζική. Συλλογικός Τόμος. Επιμέλεια: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ. Πρόλογος: Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Γράφουν: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ, Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Alain COHEUR, Denis STOKKINK, Kurt BERLO, Oliver WAGNER, Daniel SCHAFER, Ευγενία ΠΕΤΡΙΔΟΥ, Παναγιώτης ΜΠΑΜΙΔΗΣ, Μιχαήλ ΦΕΦΕΣ, Κωνσταντίνος ΓΕΩΡΜΑΣ, Βικτώρια ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ, Μιχαήλ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ, Βασίλειος ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ, Απόστολος ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ, π. Αλέξανδρος ΣΑΛΜΑΣ, Ναούμ ΜΥΛΩΝΑΣ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, 2016. ISBN:978-618-80232-3-9. Σελίδες: 311.
€24.38