Η ζωή χωρίς δράση καταλήγει να είναι ρουτίνα και η δράση χωρίς έντονες συγκινήσεις μάλλον ανούσια. Στη στήλη Extreme Life, θα έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε στιγμές από μια ζωή στα όρια.

Ο όρος extreme sports χρησιμοποιείται για να περιγράψει αθλήματα που σχετίζονται με την έντονη και αυξημένη έκκριση αδρεναλίνης. Μπορούμε να πούμε όμως ότι όλες οι ακραίες δραστηριότητες συγκαταλέγονται στην κατηγορία των αθλημάτων; Μπορούμε να διακρίνουμε την επίδειξη τεχνικής και ικανότητας, προϊόντα εξάσκησης, σε extreme sports όπως το Bungee Jumping και το Zorbing; Βλέπουμε ότι ο ορισμός ειναι γενικός και ασαφής.

Το να αποτολμάς να σκαρφαλώσεις την πιο απόκρυμνη πλαγιά, να βρίσκεσαι αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο κύμα, να αντικρίζεις τη σκοτεινή άβυσσο της θάλασσας, να χάνεσαι σε ιλιγγιώδεις ταχύτητες, μεταξύ άλλων, είναι άθλοι άξιοι θαυμασμού και ικανοποιούν και τους δύο όρους της φράσης “Extreme Sports”. Καθορίζονται ως ακραία λόγω της συνεχούς έκθεσης σε μη ελεγχόμενο φυσικό περιβάλλον και συνθήκες και ως αθλήματα, διότι απαιτείται χρήση τεχνικής και ικανότητας, δηλαδή μεθόδου.

Στον ορισμό της λέξης “ακραία” έγκειται η διαφορά τους με τα συμβατικά σπορ. Οι ανεξέλεγκτες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν το περιβάλλον και δοκιμάζουν την ψυχολογική κατάσταση, αυξάνοντας έτσι την επικινδυνότητα του εγχειρήματος. Γι’ αυτό, πέρα από τη σωματική προετοιμασία, προϋπόθεση είναι η καλλιέργεια ευέλικτου πνεύματος, έτοιμου να διαχειριστεί την κάθε αλλαγή. Η φροντίδα και η ορθή χρήση του εξοπλισμού παίζουν, επίσης, καθοριστικό ρόλο στη μείωση της επικινδυνότητας.

Ο δρόμος του “extreme” αθλητή, πολύ παραπάνω από αυτόν του κυνηγού αδρεναλίνης, στοχεύει στην αυτοβελτίωση. Με τη συνεχή δοκιμασία σε σωματικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο, γνωρίζει τα όρια του και τα ξεπερνά. Η παρουσία της φύσης και οι αλλαγές της τον συγκινούν. Το μονοπάτι αυτό δεν έχει όριο ηλικίας. Οι αθλητές με στόχο και μεράκι ξεπερνούν την εφήμερη τρέλα των νιάτων και συνεχίζουν μέχρι τα γεράματα. Ξανανιώνουν, όμως, κάνοντας την αγαπημένη τους ενασχόληση στη φύση.

Στη στήλη αυτή θα προβάλουμε βιογραφίες και κατορθώματα εμβληματικών φυσιογνωμιών του χώρου, νέα και εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, τροφή για σκέψη βγαλμένη από προσωπική εμπειρία. Σκοπός είναι να μυήσει νέους και να εμπνεύσει παλιούς “Extreme Lifers”, υπό το πρίσμα της αυτοβελτίωσης και της συνέχειας.