Δόθηκε ξανά στους πιστούς και το κοινό η ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Εντιρνεκαπί της Κωνσταντινούπολης στις 19 Νοεμβρίου. Ο ιερός ναός που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, άνοιξε της πύλες του σε τελετή χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου του Α’. Στις εκδηλώσεις συμμετείχε από μέρους της τουρκικής κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας Ιδρυμάτων Δρ. Αντνάν Ερτεμ και πλήθος εκκλησιαστικών και επισήμων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την τουρκική κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ριζική επισκευή και την ανακαίνιση του ιερού αυτού ναού. Τόνισε πως είναι υποχρέωση όλων η προστασία της ιστορικής κληρονομιάς και η εξασφάλισή της για την επόμενη γενιά σε όσο καλύτερη κατάσταση γίνεται, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στον Πρόεδρο της Τουρκίας, που όπως σημείωσε δεν έκανε καμία διάκριση και προσέτρεξε να συνδράμει το έργο της ανακαίνισης. Ο Οικομενικός Πατριάρχης σημείωσε χαρακτηριστικά: “οι διαφορές μας είναι ο πλούτος μας”, εξαίροντας το γεγονός πως ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται δίπλα στο τέμενος Μιμάρ Σιναν Μιχριμάρ Σουλτάν, ως πηγή έμπνευσης για όλους και ως παράδειγμα συνύπαρξης. Κάλεσε δε άπαντες σε προσευχή, συνεργασία και συνεισφορά στον πολιτισμό.

Κατά την αντιφώνησή του, ο Δρ. Ερτέμ, παρουσία και πολλών άλλων Τούρκων επισήμων, υποσχέθηκε την συνέχιση της φιλο-μειονοτικής πολιτικής της κυβέρνησης, άνευ θρησκευτικών διακρίσεων, τονίζοντας την αδιάπτωτη υποστήριξη του Προέδρου της χώρας κυρίου Ερντογάν και αναφερόμενος στο κόστος της ανακαίνισης που υπερέβη το ένα εκατομμύριο δολλάρια και καλύφθηκε από τον τουρκικό προϋπολογισμό.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της γείτονος χώρας κάλυψαν ευρέως το γεγονός. Οι εργασίες ανακαίνισης ξεκίνησαν το 2014 και το συνολικό κόστος ανήλθε σε τέσσερα εκατομμύρια τουρκικές λίρες, περιλαμβανομένου του σχολείου, των οικιών των ιερέων, του κωδωνοστασίου και των άλλων εγκαταστάσεων και μνημείων.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Εντιρνεκαπί κατεδαφίστηκε με διάταγμα του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Δ’ και ξανακτίστηκε. Η ύπαρξή της μαρτυρείται από τουλάχιστον τον ένατο αιώνα. Διατηρήθηκε ως την κατάκτηση της Πόλης από τους Οθωμανούς και το 1556 διαλύθηκε και επαν-οικοδομήθηκε στην παρούσα θέση της.

 

 

 

Originally posted 2017-11-21 10:19:36.