hcid uk covid 19

“Από τις 19 Μαρτίου 2020, το COVID-19 δεν θεωρείται πλέον ως μολυσματική ασθένεια υψηλού επιπέδου (HCID-High Consequence Infectious Disease) στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Εκπλήσσει η επίσημη ανακοίνωση της Κυβερνήσεως του Μεγάλου Βασιλείου, που έρχεται σε αντιπαραβολή με τις κρατικές πολιτικές και τις προβεβλημένες επιστημονικές προσεγγίσεις που σημειώνονται σε άλλες χώρες του κόσμου.

Cover

Τον Ιανουάριο του 2020, οι κρατικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου ταξινόμησαν τον Νέο Κορονοϊό 2019 στις Μολυσματικές Ασθένειες Υψηλού Επιπέδου, βασιζόμενες στα τότε διαθέσιμα στοιχεία.

Η επίσημη ανακοίνωση συνεχίζει: “Τώρα που υπάρχουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το COVID-19, οι φορείς δημόσιας υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναθεωρήσει τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με το COVID-19 έναντι των κριτηρίων HCID του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχουν διαπιστώσει ότι πολλά χαρακτηριστικά έχουν αλλάξει τώρα. Ειδικότερα, υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ποσοστά θνησιμότητας (συνολικά χαμηλά) και υπάρχει πλέον μεγαλύτερη κλινική συνειδητοποίηση και ειδικό και ακριβές εργαστηριακό τεστ, η διαθεσιμότητα του οποίου συνεχίζει να αυξάνεται”.

Cover King Konstantine I Greece Edouard Driault

“Η Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Επικίνδυνα Παθογόνα (ACDP) είναι επίσης της γνώμης ότι ο COVID-19 δεν πρέπει πλέον να χαρακτηριστεί ως Λοιμώδης Ασθένεια Υψηλού Επιπέδου (HCID)”.

Η ανακοίνωση καταλήγει: “Η ανάγκη για μια συντονισμένη εθνική απόκριση παραμένει, αλλά αυτό ικανοποιείται από την απόκριση της κυβέρνησης στον COVID-19”.

Ορισμός των Λοιμωδών Ασθενειών Υψηλού Επιπέδου

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μολυσματική ασθένεια υψηλής επίπτωσης (HCID) ορίζεται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια:

  • οξεία λοιμώδης νόσος
  • συνήθως έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας
  • μπορεί να μην υφίσταται αποτελεσματική προφύλαξη ή θεραπεία
  • συχνά δύσκολο να αναγνωριστεί και να εντοπιστεί γρήγορα
  • ικανότητα διάδοσης στην κοινότητα και στο σύστημα της υγειονομικής περίθαλψης
  • απαιτεί ενισχυμένη ατομική, πληθυσμιακή και συστημική ανταπόκριση για να διασφαλιστεί ότι η διαχείριση της γίνεται αποτελεσματικά και με ασφάλεια

Αγορά Βιβλίου: Μικρασιατική Καταστροφή – Η επανάληψη της δίκης των Έξι και η αθωωτική απόφαση του Αρείου Πάγου

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ – Η επανάληψη της Δίκης των Έξι και η αθωωτική απόφαση του Αρείου Πάγου. Πρόλογος-Επιμέλεια: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία. Σελ. 360. ISBN: 978-618-83820-4-6

€18,02

Ταξινόμηση

Οι Λοιμώδεις Ασθένειες Υψηλού Επιπέδου διαιρούνται περαιτέρω σε όσες μεταδίδονται συνήθως με άμεση επαφή με μολυσμένο ασθενή ή μολυσμένα υγρά, ιστούς και άλλα υλικά ή με έμμεση επαφή με μολυσμένα υλικά και ουσίες, καθώς και σε όσες μεταδίδονται με σταγονίδια του αναπνευστικού συστήματος ή μετάδοση αερολύματος.

Ο Νέος Κορονοϊός 2019 έχει βγει από την λίστα των Λοιμωδών αυτών Ασθενειών, στην οποία συνεχίζουν να συγκαταλέγονται ενδειτικά: ο Έμπολα, το Αναπνευστικό Σύνδρομο στη Μέση Ανατολή (MERS) και το Σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS).


IOANNIS NASIOULAS
Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης

Αγορά Βιβλίου: Θέματα Κοινωνικής Οικονομίας – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και την κοινωνική τραπεζική (Δωρεάν Αποστολή)

Θέματα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και στην κοινωνική τραπεζική. Συλλογικός Τόμος. Επιμέλεια: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ. Πρόλογος: Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Γράφουν: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ, Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Alain COHEUR, Denis STOKKINK, Kurt BERLO, Oliver WAGNER, Daniel SCHAFER, Ευγενία ΠΕΤΡΙΔΟΥ, Παναγιώτης ΜΠΑΜΙΔΗΣ, Μιχαήλ ΦΕΦΕΣ, Κωνσταντίνος ΓΕΩΡΜΑΣ, Βικτώρια ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ, Μιχαήλ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ, ​Βασίλειος ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ, Απόστολος ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ, π. Αλέξανδρος ΣΑΛΜΑΣ, ​Ναούμ ΜΥΛΩΝΑΣ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, 2016. ISBN:978-618-80232-3-9​. Σελίδες: 311.

€24,38

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.