Για απρόσεκτη ρητορική του Πρωθυπουργού της Αλβανίας έκαναν λόγο οι ΗΠΑ, μέσα από  την ανακοίνωση που εξέδωσε η Αμερικανική Πρεσβεία των Τιράνων για τις πρόσφατες δηλώσεις στο Κοινοβούλιο του Κοσόβου από τον Αλβανό Πρωθυπουργό, κύριο Έντι Ράμα πως Αλβανία και Κόσοβο θα μπορούσαν να έχουν έναν κοινό Πρόεδρο, που θα αποτελούσε σύμβολο ενιαίας εθνικής ταυτότητας. Αναλυτικότερα η ανακοίνωση αναφέρει: “Η απρόσεκτη ρητορική για την ενοποίηση με το Κόσοβο δεν είναι χρήσιμη και θεωρείται επιζήμια για τις σχέσεις της Αλβανίας με τους γείτονές της. Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους ηγέτες να διατηρούν καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και να εγκαταλείψουν τη διχαστική ρητορική του παρελθόντος”.

Σκληρή όπως αναμενόταν ήταν και η κριτική και από την πλευρά της Σερβίας. Η σερβική πλευρά ανέφερε πως ο Αλβανός Πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα, αποκαλύπτοντας τα σχέδιά του για “Μεγάλη Αλβανία”.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Αλβανού Πρωθυπουργού, αναφέροντας πως τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν την κατάσταση στα Βαλκάνια. Από την πλευρά της Κομισιόν τονίστηκε ότι η ΕΕ ζητά από όλες τις Περιφέρειες εποικοδομητικές και συνεργατικές σχέσεις, και καλό θα ήταν να εστιάζουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσουν οι διαδικασίες της ένταξής τους στην ΕΕ.

Είναι προφανές πως τα σχέδια του κυρίου Ράμα δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στη Δύση και θα πρέπει σύντομα να αλλάξει η ατζέντα και ο κύριος Ράμα να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.

Originally posted 2018-02-23 12:54:01.