Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των τριών ελληνικών μνημονίων θα παρουσιαστούν σήμερα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού στην Ευρωβουλή, όπως προέκυψαν από τον έλεγχο του συνεδρίου με επικεφαλής τον Μπαουντίλιο Τομέ Μουγκουρούθα. Στην έκθεσή του το ελεγκτικό συνέδριο είναι εξαιρετικά επικριτικό και προκύπτει πως σε όλα τα πολιτικά επίπεδα οι αποφάσεις και οι μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν ή υλοποιήθηκαν δεν ήταν αποτελεσματικές.

Όπως φαίνεται και στην έκθεση που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην ελληνική Βουλή, δεν λήφθηκαν υπόψιν οι ελληνικές ιδιαιτερότητες και έτσι δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Ειδικότερα, σήμερα, επίκεντρο της συζήτησης θα αποτελέσει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – για άγνωστους λόγους – δεν κοινοποίησε στο ελεγκτικό συνέδριο το σύνολο των πληροφοριών που θα βοηθούσαν στην ολοκλήρωση του ελέγχου. Αναμένεται επίσης η περαιτέρω ανάλυση για τις εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το σημείο, κατά το οποίο το ελεγκτικό συνέδριο θα αναλύσει στοιχεία του ελέγχου, σύμφωνα με τα οποία από τα 45,4 δις ευρώ, λόγω λανθασμένων επιλογών και αποφάσεων ανακτήσιμα είναι μόλις τα 5,7 δις. Με φόντο τη συζήτηση για την τρίτη αξιολόγηση δεν αποκλείεται να προκύψουν πολλά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία, που ενδεχομένως θα συνηγορήσουν στην ολοκληρωτική διαφοροποίηση της εικόνας που έχουμε σήμερα, τόσο για το ελληνικό χρέος, όσο και για τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζεται.