Η Ακαδημία κατά τη γνώμη των ειδικών, αποτελεί το ομορφότερο νεοκλασικό οικοδόμημα του κόσμου. Όλα άρχισαν με την μεγάλη δωρεά του Σίμωνος Σίνα το 1856. Το μεγαλόπνοο έργο ανατέθηκε στον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν και ολοκληρώθηκε είκοσι έξι χρόνια αργότερα. Στα εγκαίνια των εργασιών εκφωνήθηκε λόγος από τον Βασιλιά Όθωνα, ενώ η επίσημη παράδοση στο ελληνικό κράτος έγινε το 1887 επί πρωθυπουργίας Χαρίλαου Τρικούπη.

Έκτοτε κοσμεί το κέντρο της Αθήνας επί της οδού Πανεπιστημίου και παραπέμπει σε προγενέστερες εποχές. Τότε όπου ο Πλάτων ίδρυε την περίφημη Ακαδημία λίγα μόλις μέτρα μακριά, στην περιοχή του Κολωνού. Εισερχόμενος κανείς στο κτίριο νοιώθει πραγματικά να περνά την πύλη μιας χρόνο – μηχανής και να μεταφέρεται πίσω στην κλασσική Ελλάδα και τον χρυσό αιώνα.grecobooks-6

Πριν όμως από την είσοδο στο Μέγαρο συναντά κανείς δύο βάθρα. Πάνω τους, τα αυστηρά και εποπτικά αγάλματα του Σωκράτη και του Πλάτωνα, ενημερώνουν επακριβώς τον επισκέπτη για το πού εισέρχεται. Εκατέρωθεν και εμπρός της εισόδου στέκουν δύο πανύψηλοι κίονες, υψηλότεροι του κτιρίου. Επάνω στους κίονες φιλοξενούνται, στα αριστερά ο μουσικός Απόλλων κρατώντας λύρα, και στα δεξιά η πάνοπλη πολιούχος Αθηνά. Το κεντρικό αέτωμα αφηγείται την γέννηση της Αθηνάς ενώ τα πτερά, την Αθηνά ως προστάτιδα των τεχνών. Ο Χάνσεν φέρεται να εμπνεύστηκε από την κλασική αρχιτεκτονική του 5ου αιώνα π.Χ. και συγκεκριμένα από το Ερέχθειο.

Μετά την είσοδο στο Μέγαρο, βρίσκεται κανείς απ ευθείας στην αίθουσα της ολομέλειας. Αίθουσα που προορίζεται για συνεδριάσεις Ακαδημαϊκών, ορισμένες φορές ανοικτές στο κοινό. Ο ζωγραφικός διάκοσμος εδώ είναι μοναδικός. Οι εικονογραφήσεις στους τοίχους δημιουργήθηκαν το 1878 – 1880 και έχουν θεματογραφία τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου. Σε καμία άλλη Ακαδημία η ακόμη και το Βατικανό δεν συναντάται ολομελής η τριλογία Προμηθέας Πυρφόρος, Προμηθέας Δεσμώτης και Προμηθέας Λυόμενος. Αυτή είναι και η αποκλειστικότητα της αίθουσας.

Η Ακαδημία αποτελείται από τρεις τάξεις. Η Πρώτη αφορά τις Θετικές Επιστήμες όπως μαθηματικά, αστρονομία, ιατρική, φυσική και χημεία. Η Δεύτερη, των Γραμμάτων και των τεχνών εμπεριέχει την πεζογραφία, την μουσική, ποίηση, εικαστικά, φιλολογία, ιστορία και αρχαιολογία. Η Τρίτη τάξη απασχολείται με θέματα Ηθικής και Πολιτικών επιστημών όπως θεολογία, φιλοσοφία, νομική και πολιτικές επιστήμες.

Η αίθουσα συνεδριάσεων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα στο τέλος του διαδρόμου. Εκτός των εκθέσεων και συνεδρίων φιλοξενεί και πλήθος έργων τέχνης και συλλογών. Τα γραφεία του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα είναι εξίσου εντυπωσιακά και σε παρόμοιο διακοσμητικό ύφος. Τέλος στο υπόγειο φιλοξενείται η βιβλιοθήκη με 21.000 τίτλους βιβλίων και 3.000 περιοδικών. Υπάρχουν βιβλία περασμένων αιώνων, ακόμη και από το 1495 μ.Χ.

Η Ακαδημία του Πλάτωνα αντιγράφτηκε κατ επανάληψη. Σε πολλές χώρες δημιουργήθηκαν Ακαδημίες. Αυτό αποτελεί δείγμα παγκόσμιας αναγνώρισης και αποδοχής. Ίσως όμως όλα να μην είναι ίδια. Η Ακαδημία των Αθηνών δεν τελεί διδακτικό έργο αλλά ερευνητικό.

Η Ακαδημία. Γράφει ο Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ. Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ.

 

 

 

 

Originally posted 2019-12-15 17:00:21.

Written by

Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ

Ο Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Επιμελείται την Στήλη "Ζωτικός Χώρος".