Ο Τράμπ, έδωσε εντολή δια την κατασκευήν στόλου παγοθραυστικών και βάσεων, για να προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα, στην Αρκτική και την Ανταρκτική, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, στέλνοντας ένα μήνυμα, ότι η κυβέρνησή του, πρόκειται να ακολουθήσει μια πιο επιθετική προσέγγιση στην “αντιπαράθεση” με τη Ρωσία και την Κίνα για τους πολικούς πόρους.

Απόψε στις 21:00 live με τον Αντώνη Παπαιωάννου από το facebook της ΑΡΙΣΤΕΙΑ

Ο Τράμπ εξέδωσε μνημόνιο, για τη «προστασία των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ, στις περιοχές της Αρκτικής και της Ανταρκτικής», με το οποίο καλεί τη διοίκηση, να καταρτίσει ένα σχέδιο, εντός 60 ημερών, που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τρία βαριά παγοθραυστικά, που θα κατασκευαστούν έως το 2029, και συστάσεις για τοποθεσίες, ώστε «κατασκευαστούν» δύο βάσεις (στήριξης- επιδιόρθωσης βλαβών και ελλιμενισμού) στις ΗΠΑ και δύο σε ξένο έδαφος.

Το μνημόνιο σχεδιάστηκε, ώστε να επεκτείνει και να εισάγει έναν επιπλέον επείγοντα χαρακτήρα, σε ένα μακροχρόνιο σχέδιο, της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, για την κατασκευή τριών βαριών και τριών μεσαίων παγοθραυστικών.

Αναγράφει επίσης, ότι η ΗΠΑ, θα εξετάσουν τις συμφωνίες χρηματοδοτικής μίσθωσης, ενώ θα κατασκευάζεται ο νέος στόλος.

«Αυτή φαίνεται να είναι μια άλλη ταχεία μελέτη που επιβεβαιώνει ή ίσως επεκτείνει αυτό που χρειάζεται οι ΗΠΑ», δήλωσε η Heather Conley, αντιπρόεδρος για την Ευρώπη, την Ευρασία και την Αρκτική στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Απόψε στις 21:00 live με τον Αντώνη Παπαιωάννου από το facebook της ΑΡΙΣΤΕΙΑ

Οι ΗΠΑ έχουν αυτήν τη στιγμή μόνο ένα βαρύ παγοθραυστικό, το γηρασμένο «Polar Star» και ένα μέσο. Η Ρωσία έχει 40 breakers(παγοθραυστικά) συνολικά, η Φινλανδία έχει επτά, ο Καναδάς και η Σουηδία έχουν από έξι.

Καθώς ο θαλάσσιος πάγος λιώνει, η Κίνα διεκδικεί επίσης πόρους της Αρκτικής, αν και δεν διαθέτει ακτή στην Αρκτική.

Το κατορθώνει χρηματοδοτώντας διάφορα έργα υποδομής άλλων.

Το μνημόνιο του Τράμπ, αναφέρει ότι ο νέος στόλος παγοθραυστικών, θα χρησιμοποιηθεί για «το πλήρες φάσμα αποστολών εθνικής και οικονομικής ασφάλειας (συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της εξερεύνησης εκμετάλλευσης πόρων και της υποθαλάσσιας τοποθέτησης και συντήρησης καλωδίων)».

Η στρατιωτική συσσώρευση στην Αρκτική καθώς το λιώσιμο των πάγων ανοίγει ξανά το «παιχνίδι» στα βόρεια.

Η ηγέτες δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη και δεν χαρίζουν ούτε χιλιοστό από τα εθνικά τους συμφέροντα.

Η Ελλάδα, τι συμφωνία υπέγραψε άραγε με την Ιταλία; Και τι ετοιμάζεται να υπογράψει με την Αίγυπτο του Αλ Σίσι;

Ο Αντώνης Παπαϊωάννου είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής και Aρχισυντάκτης της εφημερίδος ΑΡΙΣΤΕΙΑ.
Επιμελείται και παρουσιάζει τηλεοπτική εκπομπή (Δευτέρα-Παρασκευή), στις 21:00, μέσα από το facebook της ΑΡΙΣΤΕΙΑ.
Email επικοινωνίας nynkaiaei2013@gmail.com