Ποιο είναι το μέλλον της ατομικής ελευθερίας του ανθρώπου;

Ποιο είναι το μέλλον της ελεύθερης βούλησής του;

Ποιο είναι το μέλλον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Ποιο είναι το μέλλον της Βιοηθικής;

Από την αρχή της Πανδημίας, η ανθρωπότητα, ζει σε καθεστώς εγκλεισμού και περιορισμού ατομικών ελευθεριών και δραστηριοτήτων, φτάνοντας στα όρια της.

Η ανθρωπότητα, αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση, χωρίς να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Και δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, διότι τόσο ο περιορισμός, η εσωστρέφεια και η απόγνωση, όσο και η μη εξασφαλισμένη αποτελεσματικότητα, προς το παρόν, του εμβολίου κατά της νόσου COVID-19, έχει καλύψει με μαύρα σύννεφα τις ελπίδες για ένα φωτεινό μέλλον και επιστροφής στην κανονικότητα.

Τα παραπάνω, οδηγούν τις περισσότερες κυβερνήσεις σε σύγκρουση με βιοηθικά ζητήματα καθώς και με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία έχουν «παρανόμως» περιοριστεί.

Η μετά – COVID-19 εποχή, είναι μια πρόκληση για το πως θα επανέλθει η καθημερινότητα των ανθρώπων στην κανονικότητα, με τις ελευθερίες τους, χωρίς περιορισμούς και φόβο.

Στη μετά – COVID-19 εποχή, όμως, φαίνεται να αλλάζουν πολλά, όπως άλλαξαν πολλά μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 12 μηνών, από την εμφάνιση των πρώτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς επρόκειτο να συμβεί, όμως όλοι οι «υγιείς» επιστήμονες και όλοι οι «υγιείς» άνθρωποι, ευχόμαστε το καλύτερο και όχι μια πιθανή άρση ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, κόντρα στους νόμους και στην βιοηθική.


*Ο Τοροσιάδης Νικόλαος, είναι Βιοϊατρικός Επιστήμονας και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Γενετική του Ανθρώπου. Έχει μεγάλη εμπειρία σε εργαστηριακό και διαγνωστικό επίπεδο κι έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια – συνέδρια αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα στα πεδία του ενδιαφέροντός του.

Written by

Νικόλαος ΤΟΡΟΣΙΑΔΗΣ

Ο Τοροσιάδης Νικόλαος, είναι Βιοϊατρικός Επιστήμονας και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Γενετική του Ανθρώπου. Έχει μεγάλη εμπειρία σε εργαστηριακό και διαγνωστικό επίπεδο κι έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια - συνέδρια αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα στα πεδία του ενδιαφέροντός του.