Το ελληνικό χρέος δεν είναι εξυπηρετήσιμο. Στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ, ανακοινώθηκε στον αβοήθητο κ. Τσακαλώτο πως η Ελλάδα υποχρεούται να μαζεύει από τους φόρους χονδρικώς 7 δισεκατομμύρια κάθε χρονιά, πέρα απ’ όσα θα πληρώνει για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της. Αυτό, όλη την επόμενη πενταετία, μέχρι και το 2022. Για να μειώσουν την επιβάρυνσή τους από την αναχρηματοδότηση του ελληνικού προϋπολογισμού, οι ξένοι παρήγγειλαν στον πάντα πρόθυμο κ. Τσίπρα να κόψει περίπου 5 δισεκατομμύρια κάθε χρονιά από τα λεφτά που δίνει το κράτος στους ταλαίπωρους πολίτες: να κόψει δύο συντάξεις και να βάλει φόρο στους εργαζόμενους φτωχούς και στους συνταξιούχους φτωχούς.

Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε να τα δώσει όλα. Είναι ο άνθρωπος των ξένων. Οι ξένοι όμως δεν εμπιστεύονται την εκδούλευσή του, γιατί τους κοροϊδεύει όπως κοροϊδεύει και τους Έλληνες: αυτός, μικρός και σκοτεινός, θέλει μόνον την καρέκλα του.

Έχουν ήδη οι σύμβουλοί του δείξει στον κ. Τσίπρα τί συμβαίνει στην χώρα με την περιστολή στο μηδέν του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και με την φορολογική επιδρομή που έβγαλε στην παρανομία σχεδόν όλους τους οικονομικά ενεργούς Έλληνες. Τα χρωστούμενα που μένουν απλήρωτα για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές φτάνουν αισίως τα 2 δισεκατομμύρια το μήνα. Οι Έλληνες ήδη έσκασαν. Τώρα, μένει να σκάσει και το οικονομικό σύστημα.

Οι ξένοι τα βλέπουν όλα αυτά και έτσι βρήκαν μια καλή λύση με τον άνθρωπό τους στην Ελλάδα: θα πάρουν όσα περισσότερα μπορούν τώρα, ντούκου και μπροστά. Υπέγραψε ο κ. Τσίπρας την υποχρέωση να κόβουμε από την οικονομία μας 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρονιά αυτά τα πέντε επόμενα χρόνια και να το δίνουμε για ξεχρέωμα. Κατόπιν, 2,2% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα μεσοσταθμικά για αποπληρωμές, πέρα απ’ όσα θα πληρώνουμε κάθε χρονιά. Και την υποχρέωση λήψεως επιπλέον έκτακτων μέτρων, με αύξηση τελών, φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και μείωση επιδομάτων, συντάξεων, βοηθημάτων και δημοσίων επενδύσεων.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μετατόπισαν τις τωρινές οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας και τις έστειλαν να έρθουν και να σκάσουν δέκα χρόνια μετά, μαζί με εκείνες που θα έχουμε για την κάθε τοτινή χρονιά. Έτσι, ανοίγουν την θηλιά της υποδούλωσης για να περισφίξουν και τον λαιμό των επόμενων ελληνικών κυβερνήσεων. Αν οι επόμενοι πρωθυπουργοί, στα μούτρα των οποίων θα έρθει και θα σκάσει η δημοσιονομική βόμβα του κυρίου Τσίπρα, δεν κάτσουν τόσο ήσυχα όσο αυτός, η Ελλάδα δεν θα λάβει έκτακτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και προφανώς δεν θα μπορεί να την δανείσει με νέο Μνημόνιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού τα οικονομικά της μεγέθη είναι χίλιες φορές χειρότερα από αυτά του 2010.

Η Ελλάδα οδηγείται εκτός Ευρωζώνης. Θα της προταθεί μεγάλο κούρεμα τους χρέους της σε ευρώ και πακέτο χρηματοδότησης σε είδος (φάρμακα, πετρέλαιο) για δύο με τρία χρόνια. Εύχομαι τότε να μην έχει στο τιμόνι της έναν άνθρωπο σαν τον κ. Τσίπρα. Αν έχει αυτή την ατυχία, ούτε τότε θα θελήσει να διαπραγματευτεί για το συμφέρον των Ελλήνων. Θα δώσει τα πετρέλαια του Αιγαίου, θα υπογράψει την Βαλκανική Οικονομική Ένωση με την Αλβανία, την “Μακεδονία”, το Κόσσοβο, το Μαυροβούνιο, ίσως και την Σερβία, και θα δώσει κανονική υπηκοότητα στα 2 με 3 εκατομμύρια λαθρομεταναστών και προσφύγων που θα επιστρέψουν στον “Ευρωπαϊκό Βαλκανικό Χώρο” από τις χώρες της Ευρώπης ή θα έχουν ήδη επιπλέον συρρεύσει από την δύστυχη ανατολή.

Originally posted 2018-06-25 09:32:41.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.