Την Τετάρτη 16 Μαΐου στις 19.00, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Ομίλου Ορφέα, οδός Κωστοπούλου Περιστέρη 12, Σέρρες, θα λάβει χώρα η παρουσίαση του βιβλίου του Φώτη Δούσου “Στη Βιβλιοθήκη του Δον Κιχώτη” (Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο στο πλαίσιο των “Μαθημάτων Κλασικής Παιδείας” που εισηγείται ο πρώην Δήμαρχος Σερρών Ζήσης Μητλιάγκας και θα την προλογίσει ο πρόεδρος το Ορφέα Χαράλαμπος Φώτογλου. Για το βιβλίο, θα μιλήσει ο Ζήσης Μητλιάγκας, φιλόλογος, πρώην δήμαρχος Σερρών. Περί Θερβάντες, Δον Κιχώτη και άλλων τινών θα μιλήσει ο Φώτης Δούσος.

Cover

Ο δον Κιχώτης είναι αναμφισβήτητα ένα από τα μείζονα έργα του δυτικού κανόνα. Συνομήλικος σχεδόν του Άμλετ, ο ιππότης από την Μάντσα αποτελεί ένα αειθαλές σύμβολο, ένα αρχέτυπο παγκόσμιας εμβέλειας και ακτινοβολίας. Πέρα όμως από τα βασικά χαρακτηριστικά που του αποδίδουν παραδοσιακά οι μελετητές, η ουσία του δον Κιχώτη παραμένει αδιαφανής, ρευστή και πολυσήμαντη.

Διδάγματα ποικίλων ρευμάτων της λογοτεχνικής θεωρίας (ψυχανάλυση, στρουκτουραλισμός, φορμαλισμός, αποδόμηση) αξιοποιούνται στο ανά χείρας έργο, με σκοπό να αναδειχθεί η κρυφή διαδρομή του κεντρικού ήρωα και να τονιστούν οι δυνάμεις ώθησης που κανοναρχούν την πορεία του.

Τι μπορεί να κρύβεται στη βιβλιοθήκη του δον Κιχώτη; Τι ρόλο παίζουν τα τραύματα στην προσωπική εξέλιξη του ήρωα και πως θεραπεύεται από αυτά; Ποια είναι η αινιγματική Δουλτσινέα; Με ποιον τελικά πολεμάει ο δον Κιχώτης, όταν σφυροκοπά με μανία τον άδειο αέρα; Μερικά από τα πολλά ερωτήματα στα οποία επιχειρούν να απαντήσουν τα δοκίμια ερμηνευτικής του έργου αυτού.

ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ – ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗΣ. Φώτης ΔΟΥΣΟΣ. Πρόλογος: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ. Σελ. 278. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία. ISBN: 978-618-80274-6-6. www.grecobooks.com