Η γραμμή είναι το όριο του σχήματος ή της μορφής. Η ποιότητά της καθορίζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις μορφές και το χώρο. Όμως υπάρχει ή αποτελεί ασαφή έννοια;

Αν και ο σχεδιασμός κινείται γύρω από τη χρήση γραμμών, στη πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Αυτό που βλέπουμε είναι αλλαγή χρώματος. Η γραμμή που σχεδιάζεται ηλεκτρονικά δεν φέρει συναίσθημα ή σωματική προσπάθεια.

Η γραμμή εκφράζει δύναμη και η καμπύλη ενέργεια. Ενέργεια σημαίνει ζωή και ευθεία σημαίνει σκέψη. Το νερό ρέει προς τα κάτω, όχι όμως κάθετα.grecobooks

Ένα ρυάκι επιταχύνει, επιβραδύνει, ολισθαίνει και στρίβει . Είναι τόσο ζωτικό που καθαρίζει από οποιονδήποτε μικροοργανισμό. Το ίδιο και ο καπνός. Η καμπυλότητα, ο ρυθμός και η ταλάντωση χρησιμεύουν στην αναζωογόνηση τους. Εντός των σωλήνων, το νερό κινείται ευθεία χάνοντας την ζωτικότητά του.

Η ενέργεια είναι η βάση του κινέζικου Feng Shui. Ένας διάλογος μεταξύ κόσμου και ύλης. Συμπαντικές ποιότητες αποκτούν υλική υπόσταση και μορφή. Η σωστή χρήση και η μεταξύ τους αναλογία συμβάλλουν στο ευ ζην. Η καμπύλη γραμμή έχει αρχή, τέλος και διαδρομή σε επικοινωνία, δημιουργώντας ροή. Η ευθεία αντιτίθεται αυτής της αρμονικής ζωογόνου δύναμης.

Originally posted 2018-07-16 20:16:55.

Written by

Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ

Ο Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Επιμελείται την Στήλη "Ζωτικός Χώρος".