Τόσο εμείς, που πιστεύουμε στον Ιησού Χριστό, όσο και τόσοι άλλοι άνθρωποι με τις δικές τους ψυχικές παραδόσεις ανά τον κόσμο, έχουμε για θεμέλιο των αντιλήψεων, των αποφάσεων και των πράξεών μας το “συν Αθηνά”.

Ο λοιμός του Νέου Κορονοϊού 2019 τεκμηριώνεται ακίνδυνος για την συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, αλλά απειλητικός για ορισμένους ηλικιωμένους και ταλαιπωρημένους στην υγεία.

Η εξάπλωσή του δεν φαίνεται να μπορεί να ακυρωθεί με μη-φαρμακευτικά μέτρα, αλλά μόνον να μετατεθεί στον βραχύ χρόνο, επιμηκύνοντας την φυσιολογική καμπύλη της νόσησης του πληθυσμού.

Το πλήγμα των κοινωνιών μας από την κρατική πολιτική που επικαλείται την αντιμετώπισή του είναι βαρύ, τόσο σε επίπεδο ψυχικής ανασφάλειας, όσο και ως συθέμελος κλονισμός της οικονομικής μας αυτάρκειας.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αντιμετωπίζουμε κατάματα τον φόβο και τις υλικές στερήσεις ως εκφράσεις ενός κόσμου σε αναστάτωση, ξεπεσμένου από το αρχαίον κάλλος του που είναι φυσικό και λογικό. Γνωρίζουμε πως η θεμελιακή αστοχία του κόσμου στον οποίο ζούμε μπορεί να θεραπευθεί – το ίδιο και οι περιστασιακές αστοχίες που συναντούμε μπροστά μας.

Όταν πάσχει ο κόσμος και ο άνθρωπος, όπως τώρα, προσευχόμαστε με ειλικρίνεια για την ενότητα των ανθρώπων μεταξύ τους και την ενότητα της ανθρωπότητας με τον ορατό και αόρατο κόσμο της.

Η δική μας θεραπεία έχει πρώτα το “συν Αθηνά”.

Originally posted 2020-08-14 00:53:43.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη" και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης.