Η δράση των ΜΚΟ στην Ελλάδα θα πρέπει να αποτελέσει οπωσδήποτε αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού.

Ο αριθμός τους απροσδιόριστος, το νομικό πλαίσιο θαμπό (N. 2731/1999), η στελέχωση και τα κριτήρια επιλογής στελεχών, άγνωστα.

Η ΜΚΟ Higgs για παράδειγμα που εδρεύει στον ευαίσθητο χώρο της  Κομοτηνής, έχοντας αντιληφθεί την έλλειψη προσόντων των στελεχών ΜΚΟ εν Ελλάδι, έχει ως αντικείμενο την κατάρτηση τους μέσω σεμιναρίων. Επιβεβαιώνοντας τον σκεπτικισμό του γραφοντος, για τα κριτήρια στελέχωσης των ΜΚΟ.

Γιατί λοιπόν τους προσλαμβάνουν εάν δεν έχουν τεχνοκρατικά προσόντα; Τι “προσόντα” έχουν που τους κάνουν αρεστούς στις ΜΚΟ και τους προσλαμβάνουν; Ενδιαφέρον!

Εάν κάνει κανείς τον κόπο να ρίξει μια ματιά στις Ελληνικές ιστοσελίδες αγγελιών εργασίας όπως το “kariera.gr” για παράδειγμα ή και το “LINKEDIN”, θα διαπιστώσει ότι οι διάφορες ΜΚΟ ζητούν μη Ελληνικό προσωπικό, στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Γιατί;

Γιατί να είναι απαραίτητο προσόν να είναι κάνεις  Ολλανδός, Γερμανός, Σουηδός ή Τσέχος για παράδειγμα, για να εργαστεί σε ΜΚΟ στην Ελλάδα; Την στιγμή μάλιστα που η ανεργία είναι στα ύψη;

Το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ δεν είναι διεθνώς καθορισμένο με συνέπεια, η δράση και ο έλεγχος τους να διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Κάποιες χώρες, έχουν απαγορεύσει την λειτουργία ΜΚΟ στην επικράτεια τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ρωσία, η οποία τις κατηγόρησε για κατασκοπεία.

Μα είναι δυνατόν μια ΜΚΟ να δρα ενάντια στο κράτος μέσα στο οποίο ασκεί την λειτουργία της; Ή μήπως οι Ρώσοι είναι τρελοί;

Η χρηματοδότηση των ΜΚΟ είναι επίσης κατά την άποψη μου, αντικείμενο προβληματισμού. Πολλές από τις ΜΚΟ στην ελληνική επικράτεια χρηματοδοτούνται για παράδειγμα από τα ιδρύματα του G. Soros, με πιο γνωστές τις Open Society,  Praksis, Αρσις, Solidarity Now και άλλες.

Η τελευταία προσέφερε θέση στο διοικητικό της συμβούλιο τον Ιούνιο του παρόντος έτους, στον απερχόμενο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, ο οποίος και την αποδέχθηκε.

Και ενώ οι εν λόγω ΜΚΟ φέρονται να έχουν ανθρωπιστικό χαρακτήρα και στις περιοδικές εκθέσεις τους καταδικάζουν τοποθετήσεις στα “μιντια” και δραστηριότητες που δεν συνάδουν με ανθρωπισμό (κατά τα δικά τους κριτήρια), εν τούτοις δεν φάνηκαν να ενοχλούνται από την δήλωση του Γ. Μπουτάρη σχετικά με τις σφαγές Ελλήνων αμάχων στην Μικρά Ασία από τον ιδρυτή του Τούρκικου κράτους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. “... I don’t give a shit if kemal killed Greeks or not or whatever…“. Είπε ο πρώην δήμαρχος…Μα ήταν ανθρωπιστική η δήλωση αυτή;

Διερωτωμαι λοιπόν, πως γίνεται μια οργάνωση που διατείνεται πως προάγει ανθρωπισμό, να διορίζει διευθυντή της, κάποιον που δημοσίως δηλώνει πως χέστηκε για τις σφαγές χιλιάδων αμάχων απο τον Μουσταφά Κεμάλ και τον ξεριζωμό τους από τις πατρωες εστίες (Ελλήνων Μικράς Ασίας, Αρμενίων και Ελλήνων του Πόντου).

Δεν θα πρέπει αυτό να μας προβληματίσει; Μήπως ο Γ. Μπουτάρης χέστηκε και για το Ολοκαύτωμα; Για ποιες άλλες εθνοκαθαρσεις έχει χεστεί ο Γ. Μπουτάρης;

Ενδιαφέρουσα ειναι η τοποθέτηση του τότε Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακηντζη, το 2014 ότι:

Στην Ελλάδα λειτουργούν περισσότερες από 3.000 ΜΚΟ, αλλά ουδείς γνωρίζει τον ακριβή αριθμό, καθώς μόνο σε 600 έχει γίνει έλεγχος από τις ΔΟΥ. Η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου που να καθορίζει τι είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση, προκαλεί τα σκάνδαλα και τις δυσλειτουργίες στη δράση των ΜΚΟ”.

Η δε χρηματοδότηση των ΜΚΟ, φέρεται να ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ, σε περίοδο πτώχευσης του Ελληνικού κράτους. Γεννάται εύλογα νομίζω το ερώτημα της ορθής χρήσης πόρων, ειδικότερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Τι προϊόν και τι προστιθέμενη αξία προσφέρουν στο πτωχευμένο ελληνικό κράτος οι ΜΚΟ;

Οι αναφορές για ξέπλυμα χρήματος μέσω ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το CNN Greece, εντείνουν τον προβληματισμό μας. Συμφωνα με το CNN Greece, Σαουδαραβικο χρήμα ξεπλένεται μέσω ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης. “Γνωστή ΜΚΟ που έχει αναλάβει δράση στην προάσπιση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, από το 2011 έως και το 2018 είχε ακαθάριστα έσοδα 23,13 εκατ. ευρώ και επιχορηγήσεις ύψους 9,7 εκατ. ευρώ, βρέθηκε μεταξύ άλλων να έχει λάβει μέσω Ελβετίας σημαντική οικονομική ενίσχυση από Σαουδαραβικών συμφερόντων fund το οποίο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Η εν λόγω ΜΚΟ δηλώνει ότι απασχολεί ως προσωπικό περισσότερα από 600 άτομα και εμφανίζει να καταβάλει ετησίως μισθούς ύψους 7 εκατ. ευρώ, ποσό που για το 2018 ξεπερνούσε κατά τρεις φορές τα ακαθάριστα έσοδα της“.

Το χρήμα λοιπόν πολύ και κάποιοι κάνουν καλή μπίζνα, με πρόσχημα τον ανθρωπισμό. Ανηθικότητα με “ταμπέλα” την ηθική; …Καλό;

Η δράση των ΜΚΟ που σχετίζονται με το λεγόμενο “προσφυγικό” προκαλεί πλήθος επιπλέον ερωτηματικων. Ολλανδικές, Νορβηγικές, Γερμανικές, Σουηδικές κτλ.

Θα ήθελα για την οικονομία του κειμένου όμως, να κάνω το εξής μόνο ερώτημα.

Μας λένε οτι οι ροές ανθρώπων που εισέρχονται στην χώρα επιθυμούν να προχωρήσουν σε αλλη ευρωπαϊκή χωρα και όχι να παραμείνουν στην Ελλαδα. Σωστά;

Θα περίμενε κανείς λοιπον, οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα του λεγόμενου “προσφυγικού”, να εχουν ως σκοπό λειτουργείας στο καταστατικό τους, μεταξύ άλλων, την διενέργεια δράσεων, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μετακινηθούν στις χώρες επιλογής τους. Για παράδειγμα οι Νορβηγικές για Νορβηγία, οι Ολλανδικές για Ολλανδία κ.ο.κ. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει, τουλαχιστον όπως προκύπτει από την έρευνα του γραφοντος. Μα ούτε και σχετικές δράσεις καταγράφονται. Γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν είναι μήπως η μετακίνηση στον επιθυμητό προορισμό, μέρος της ανθρωπιστικής αρωγής; Αυτήν που ευαγγελίζονται οι εν λόγω ΜΚΟ; Φαίνεται λοιπόν πως το ενδιαφέρον τους εξαντλείται στα όρια της Ελληνικής επικρατείας και στην είσοδο των “ροών” σε αυτή. Γιατί;

Ελπίζω τα παραπάνω να δημιούργησαν στον αναγνώστη, έναν καλοπροαίρετο προβληματισμό. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ειναι φανερό ότι οι ΜΚΟ στην Ελλάδα, εξυπηρετούν σκοπούς που δεν είναι απολύτως ξεκάθαροι. Και θα πρέπει να γίνουν, και να εξασφαλιστεί οτι δεν δρουν εναντίον των συμφερόντων της χώρας, αλλιώς αυτές θα πρέπει να πάρουν πόδι άμεσα και οριστικά. Και ο κύριος G. Soros και οι συν αυτώ, να παν’ να βρουν αλλού να “φιλανθρωπισουν”.

Ο Πάνος Μαυρομάτης είναι Διδάκτωρ της Διατροφικής Μικροβιολογίας. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Lincoln και του Abertay Dundee διατροφική πολιτική και νομοθεσία, διατροφική μικροβιολογία και ασφάλεια. Διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος πολυεθνικών εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Μέση Ανατολή. Διετέλεσε μέλος του Δικαστικού Συστήματος της Σκωτίας για τους ανήλικους παραβάτες και θέματα πρόνοιας.

Originally posted 2019-08-11 22:55:43.

Written by

Παναγιώτης ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ

Ο Πάνος Μαυρομάτης είναι Διδάκτωρ της Διατροφικής Μικροβιολογίας. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Lincoln και του Abertay Dundee διατροφική πολιτική και νομοθεσία, διατροφική μικροβιολογία και ασφάλεια. Διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος πολυεθνικών εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Μέση Ανατολή. Διετέλεσε μέλος του Δικαστικού Συστήματος της Σκοτίας για τους ανήλικους παραβάτες και θέματα πρόνοιας.
Είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Ιωάννη Νασιούλα "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη" (www.thessaloniki.plus)