Η Κινέζα γιατρός Σι Ζενγκλί (Shi Zhengli) ήταν μέρος μιας ομάδας που δούλεψε σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την κατασκευή ενός πιο επιθετικού και φονικού κορονοϊού νυχτερίδων σε συνδυασμό με SARS, από κοινού με τους γιατρούς των ΗΠΑ το 2014, πριν το κλείσει το DHS επειδή ήταν πολύ επικίνδυνο. Μετά το κλείσιμο του ερευνητικού προγράμματος των ΗΠΑ, η Δρ Shi συνέχισε την έρευνα στο Ιολογικό Ινστιτούτο της Γουχάν στην Κίνα.

Τα πορίσματα τις δημιουργίας αυτού του βιολογικού όπλου δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό NATURE MEDICINE. Η εικόνα του άρθρου είναι αυτή:

Coronavirus-Program-in-China

Αυτή η έρευνα δημοσιεύθηκε λίγο μετά την απένταξη του έργου τους από την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS). Το HHS το 2014 έστειλε μια επιστολή στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, όπου ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να αναιρέσουν την επιδότηση στο πρόγραμμα. Η επιστολή απευθυνόταν στον Δρα Ralph S. Baric:

Coronavirus-2014-Program-Ending

Αφού σταμάτησαν οι εργασίες στις ΗΠΑ, οι Κινέζοι προχώρησαν με το έργο και διεξήγαγαν έρευνα και ανάπτυξη στην Κίνα, στο Κέντρο Ιολογίας της Γουχάν.

Wuhan Institute of Virology
The biosafety level-4 (BSL-4) laboratory (left) at the Wuhan Institute of Virology in Wuhan, China

Από τα έγγραφα και τα βιογραφικά της Shi Zhengli, είναι σαφές ότι απομονώθηκε με επιτυχία ο ιός στο εργαστήριο και πειραματίστηκαν ενεργά με τη μετάδοση μεταξύ ειδών, για παράδειγμα από νυχτερίδες σε ποντίκια, στον οποίων τα πνευμόνια είχαν εμφυτεύσει ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα για να ελεγχθεί η δυνατότητα του νέου ιού να μεταδίδεται.

Σήμερα, παρουσιάζουμε εδώ άρθρο, όπου η Δρ Shi μιλάει για το έργο της σχετικά με τον κορονοϊό που αποκτήθηκε από νυχτερίδες. Το άρθρο βρίσκεται διαθέσιμο στα κινέζικα εδώ. Στο άρθρο του Δεκεμβρίου 2017, η Δρ Σι μας δίνει τις παρακάτω πληροφορίες:

1. Ο Σι Ζενγκλί και οι συνεργάτες της ονομάζονται «κυνηγοί ιών». Ψάχνουν στον κόσμο για ιούς, που δεν έχουν μολύνει ακόμη ανθρώπους. Πριν καταστραφούν, τους μελετούν “για να αποτρέψουν νέες μολυσματικές ασθένειες”.
2. Η νυχτερίδες είναι η πηγή του SARS
3. Οι ιοί από νυχτερίδες απαιτούν γενικά έναν ενδιάμεσο ξενιστή, όπως ο ιός SARS.
4. Ο ιός SARS κατά την περίοδο 2002-2003 εντοπίστηκε σε άγριες γάτες που πωλήθηκαν στην αγορά του Γκουανγκντόνγκ.
5. Από το 2011 έως το 2015, η ερευνητική ομάδα της Shi Zhengli πήρε συνεχή δείγματα από ένα μικρό σπήλαιο στο Κουνμίνγκ του Γιουνάν.
6. Όλα τα γενετικά συστατικά του στελέχους του ιού SARS που προκάλεσαν ανθρώπινες εστίες βρέθηκαν στα νυχτερίδες σε αυτό το σπήλαιο.
7. Τα τελευταία πέντε χρόνια [έως το 2017], οι ιοί που έλαβαν συλλέχθηκαν σε μια μεγάλη «δεξαμενή».
8. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της επιδημίας του SARS γίνεται κυρίως μέσω του συστήματος άμεσων αναφορών μολυσματικών ασθενειών στα νοσοκομεία: μόλις αναφερθούν οι ασθενείς για τους οποίους υπάρχει υποψία SARS, θα το αναφέρουν. Υπάρχουν ήδη διαγνωστικές τεχνικές και αποθέματα εμβολίων. Εάν η διάγνωση είναι περίπτωση λοίμωξης από ιό SARS, απομονώστε την αμέσως.
9. Για αυτούς τους ιούς που είναι εύκολο να μολύνουν τον άνθρωπο, αναπτύξαμε διαγνωστικές τεχνικές και ακόμη και αναπτύξαμε ορισμένα εμβόλια για αποθήκευση.

Βάσει όσων λέει τότε η Δρ Shi από το Ινστιτούτο Ιολογίας του Γουχάν, αυτή και η ομάδα της είχαν συλλέξει μια μεγάλη δεξαμενή ιών και μάλιστα ανέπτυξαν ορισμένα εμβόλια τα οποία έχουν αποθηκευμένα οι Κινέζοι.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.